Маха Наваратри 2015

13-21 октомври 2015

Наваратри е един от най-популярните традиционни индийски празници. Продължава 9 нощи. Празнува се два пъти в годината - пролетта (Васанта Наваратри) и есента (Маха Наваратри). Датите се определят според лунния календар.

Наваратри е празник на Божествената Майка (Деви), която макар и Една, е почитана в три форми - Дурга, Лакшми и Сарасвати.

Durga 2

През първите три дни на Наваратри се акцентира върху пречиставнето от грубите, повърхностни препятствия с помощта на Дурга. Сърцето на човека е затъмнено от гняв, алчност, ненавист, страст, гордост, ревност, които трябва да бъдат отстранени, а сърцето - пречистено. Дурга е богиня-воин, която е в постоянна битка със злото.

Ravi Varma Lakshmi

През вторите три дни на Наваратри се почита Лакшми - стояща върху лотос и държаща лотос в ръка. Лакшми е символ на разтварянето. Тя е въплъщение на мекота, хармония и съвършенство, човек познава нейната благосклонност под формата на материален и духовен успех и процъфтяване. Лакшми подхранва и поддържа съзидателното проявление на душата. Дурга унещожава старото, Лакшми дава добродетели. Дурга извършва "хирургическа операция", отстранявайки болната част на ума, Лакшми извършва изцелението.

Saraswati

Последни три дни на Наваратри са посветени на Сарасвати, която дарява мъдрост. Сарасвати идва, за да ни просветли, показва ни скритите, непроявени сили и потенциалното богатство на душата. Като Богиня на Мъдростта Сарасвати ни позволява да преминем отвъд границите на егото и да преживевем трансцедентното. Творческите способности се проявяват, Сарасвати унищожава невежеството и разкрива сиянието и величието на съзнанието.

Vijayadashami2

Кулминация в почитането на Майката (Деви) е постигането на реализацията на "Аз"-а, празнуването на Виджая-дашами, празнуването на окончателната победа на Деви над всички демони (ракшаси) в десетия ден на Наваратри.

През 2015 г. Виджая-дашами се пада на 22 октомври.

 

 


You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Април 2024
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02