Ратха Ятра ХХ ежегоден фестивал с колесница - София

18 септември 2015, 16.00-22.00

София, пред Народен Театър "Иван Вазов"

"РАТХА ЯТРА " ФЕСТИВАЛ ДОНАСЯ ДУХА НА ИНДИЯ В СЪРЦЕТО НА СОФИЯ!

Заповядайте на празнично шествие, което ще озари София в петъчния следобед на 18-и септември. В съпровод на мантра музика и много танци по централните улици ще мине Ратха Ятра - в превод от санскрит „ процесия с колесница“. Хилядолетен празник с корени в Индия (щата Ориса), Ратха Ятра е символ на единството, равенството и любовта. Колесницата във форма на величествен храм ще разходи усмихнатия Джаганнатха (Господарят на Вселената), за да даде благословиите си на всеки. Шествието започва в 17.00 ч. пред Народния театър.

От 19.00 ч. отново пред Народния театър събитието продължава със сценична програма. В юбилейното си ХХ-то издание фестивалът ще обедини артисти от цял свят. Разнообразни изкуства и музикални жанрове ще свържат Изтока със Запада. Традиционни и съвременни индийски танци, медитативна музика, бойни изкуства, йога, джаз импровизации, рисуване на графит и огнено шоу са част от богатата сценична програма. Пъстрота ще блика не само от сцената, но и от различните ателиета и щандове. Посетителите на фестивала ще могат да дегустират кулинарната палитра на ведическата кухня, да се докоснат до непреходно знание на щанда с литература, да посетят ателието по рисуване с къна, да зададат своите въпроси в дискусионната шатра.


17:00- ШЕСТВИЕ (начало и край - Народен Театър)
19:00 – ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА (пред Народен Театър)

Програмата на сцената включва:

Кirtan Raga (БГ) & Sacred Sound Band (МК)- мантра музика и традиционна рага

Dina Dayal (EСТОНИЯ)- индийски бойни изкуства

Nataraja dance school (БГ)- класически индийски танц

Sita Priya (РУСИЯ)- фюжън денс

Nasimo ( БГ)- графити на живо

Ludax Fou&RG (БГ) – огнено шоу

Jazz Brass Duo (ЮАР)

Йога демонстрация от Лили Иванова

Vraja & friends - киртан

И ОЩЕ:
–рисуване с къна
–ведическа кухня
–щанд с литература
–сувенири (от Nasimo)

контакти:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
FB: RathaYatraBg

***

Приятели, и тази година на Ратха Ятра фестивала ще има много подаръци от сърце. Един от тях е вдъхновяващия филм "Майка Ганг - пътуване по свещената река", който ще получавате към всяка книга, тениска, чаша, рисунка с къна и пр. За най-малките ще има специални индийски гривни на приятелството. Изплетени от пъстри конци, подобно на нашите мартеници, тези гривни се връзва с най-искрени благопожелания!

Ratha Yatra 2015 2

Веско беше миналата година за първи път на Ратха Ятра. Това е неговият разказ за фестивала.
Благодарим му, че споделя с нас своите преживявания!

http://vesel-in.blogspot.de/2015/08/2014.html

LUDAX FOU&Raya ще ни омагьосат със стихията на огъня и подобно на ритуал на древен жрец, ще ни свържат с елементите на Вселената.
Очаквайте ги на Ратха Ятра 2015!

Ratha Yatra 2015 3

Jazz Brass Duo (ЮАР) ще свирят на Ратха Ятра в София на 18-и септември!
* Итън Смит (роден в Кейптаун, ЮАР) е музикант и композитор, който свири на саксофон и сребърна флейта. Победител в джаз категорията на престижната награда ""Pick 'n Pay / Fine Music Radio".
* Стийв Бел (Премананда Киртана) е южноафрикански джаз изпълнител, чиято любов към музиката го отвежда на пътешествия, както географски, така и духовни. Талантът на Стийв се изразява чрез уникалното му южноафриканско джазово звучене и опита му в импровизираната музика.

Ratha Yatra 2015 4

Дина Даял (роден в Естония) работи близо десет години в областта на сценичните изкуства. На Ратха Ятра в София Дина ще превърне вечерта в приключение чрез своите колоритни превъплъщения, като ни въведе в света на древните индийски бойни изкуства.
Източник на неговото вдъхновение е „дханур веда“- науката за бойните изкуства. Ще демонстрира различни традиционни оръжия като тояга, меч, чакра . Танцът му разгръща класически сюжет на битка между доброто и злото. Подобни танци, воините в древността изпълнявали , за да съхранят мощта си и да отдадат почитта си на първоизточника на всяка сила- Бог.

Ratha Yatra 2015 5

Представяме ви Сита Прия (Русия) - изпълнител и преподавател по индийски танци в стиловете : бхаратанатям, катхка, болливуд и фюжън денс. През 2010 Сита се присъединява към шоуто на Вива Култура (Фестивал на Индия), като постепенно става една от основните солисти на сцената на фестивала. Едно от изпълненията на Сита за Ратха Ятра фестивала ще бъде танцовия етюд "Radha-Madhava"- танц изпълнен в стила "Fusion Dance" , сливане между индийския класически танц бхаратанатям и съвременния хип-хоп.

Ratha Yatra 2015 6

Смисъл и символика на Ратха Ятра фестивал

Фестивалът съществува и се чества в Индия повече от пет хилядолетия. За негово родно място се счита град Джаганнатха Пури, разположен на брега на Индийския океан. През 2015 г. фестивалът Ратха-Ятра в Пури привлича повече от 1 700 000 участници.

Ратха Ятра е празник на чистата любов. (от санскрит ратха означава колесница, ятра – шествие, процесия)
На този ден Бог Джаганнатха излиза от храма и преминава величествено на своята колесница по улиците на града. Той благославя хората с блажения си поглед и сияйната си усмивка. Формата на Бог Джаганнатха (от санскр. Господар на Вселената) е едно голямо усмихнато лице със широко отворени очи. Той е олицетворение на любовта и радостта. Черният му цвят е символ на неговата привлекателност и красота. Редом до Джаганнатха седят още две личности. Баларама - олицетворение на божественто могъщество, като белият му цвят символ на чистотата и мира. Субхадра - олицетворение на енергията на Бога, а жълтият ѝ цвят е символ на знанието и щастието.

По време на празника отпадат изкуствените бариери между хората- всички са добре дошли да пеят и танцуват, без ограничение от раса, пол, възраст, социален статус, религия и т.н.
Тегленето на колесницата по време на шествието, е опит да върнем Бога обратно на олтара на нашето сърце. Когато направим крачка към Него, Той прави сто към нас. Всяка стъпка става танц и всяка дума – песен, когато Богът на Вселената, Джаганнатха ни погледне с огромните си любящи очи и ни се усмихне лъчезарно.
В наши дни фестивалът на колесниците Ратха-Ятра се празнува на всички континенти и в повечето големи градове по света. В България празнуваме неговият двадесет годишен юбилей.

Ratha Yatra 2015 7

 


You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Юли 2024
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02