2014, 25-ти Дни на японската култура в България, Адзума Сейка, Аями Файт, Ирие Йосуке, Нишиура-яки, Посолство на Япония в България, Сдружението за икебана „Сога“, Тайджи Накамура, Фумие Фукуи, икебана, калиграфия, керамика, кири-е, концерт, ноември, октомври, ошибана, темари, филми, шакухачи, японски традиционни танци, японско кино

9 октомври - 9 декември 2014

 

ПРОГРАМА

„Единство – две култури в един свят“
/Новата дата  е 16-ти октомври/

Час: 18:30 ч.
Място: Дом на културата „Красно село“, бул. „Цар Борис ІІІ“ № 41
За допълнителна информация и евентуални промени следете страницата на събитието – Тук

В „Единство – Две култури в един свят“ ще видите, чуете и почувствате как българските творци са усетили Япония, инспирани от японската култура. Ще ви разкажат за Япония, за красотата на японската градина и понският клен, ще ви покажат как в картини, стих и музика е претворена Япония чрез изкуството. Ще чуете японска поезия и музика, поезия от български автори. Ще се докоснете до традициите на Япония и България.

По пътя на вашето докосване до Япония ще ви поведат творците:
Диана Дафова и Роси Рос с авторски песни, поезия и музика
Художникът Румен Статков
Поетите Ивайло Диманов, Владислав Христов, Илиана Илиева, Петър Чухов
Японистът Братислав Иванов
инж. Пенко Пенков – Ботаническа градина – БАН
Лора Бенова – възпитаник на 18СОУ „Уилям Гладстон“
и лауреат по ораторско майсторство на японски език
„Урасенке Танкокай България“

 

„Япония – преоткрити традиции“ /Изложба на японски приложни изкуства кири-е и темари/

 

09.10 – 26.10 / 18:00ч / СофияНационален етнографски музей
На откриването – Вход с покани
В останалите дни се заплаща входна такса за музея – 3 лв. за възрастни

 

Тази година за първи път почитателите на японските приложни изкуства ще имат възможност да видят съвместна изложбата на картини от ръчно изрязана хартия кири-е и декоративни топки темари. Обединява ги не само жанрът, но и фактът, че тези изкуства се популяризират от две българки, всяка една от които, водена от искрен интерес към японската култура, е постигнала завидни успехи в своята област.
Приложното изкуство кири-е ще бъде представено от Рина Пападопулу-Узунова – единствената не-японка, поканена за член на Senga Association (сенга – цветно кири-е). През 2012 г. се състоя дебютът на това изкуство в България с първата работилничка по кири-е на Рина Пападопулу. Миналата година кири-е привлече нови почитатели с изложба и уъркшопи, организирани в рамките на Дните на японската култура.
Изкуството на декоративните топки Темари ще бъде предтавено от Ралица Донева-Коева, която е член на Японската Темари Асоциация и притежава сертификат за Koutouka – второ ниво за изработката на традиционните японски декоративни топки Темари.

 

Концерт на народни песни от о. Окинава

 

14.10/ 17:30ч /  Павликени – Заседателна зала на Обществения съвет. Вход свободен.
15.10 /18:00 ч/ Русе – Доходно здание, зала „Европа“. Вход свободен.

 

Българската публика ще чуе най-популярните и обичани окинавски народни песни, изпълнявани при различни поводи и събития.

 

Икебана и модернизъм

18.10 – 24.10 / 18:00ч / Благоевград – Американски университет в България, Студентски център „Америка за България“, фоайе на партерния етаж. Вход свободен

Сдружението за икебана „Сога“ е последовател на школата Согецу и тази година на традиционната си изложба в Дните на японската култура ще постави акцент върху модернизма в икебаната.

 

Засаждане на японски вишни по повод 55-годишния юбилей от възстановяването на японо-българските дипломатически отношения

25.10 – 01.11 / София – Южен Парк. Вход свободен
29.10 / 11:00ч – Велико Търново (Мястото ще бъде уточнено допълнително)
31.10 / 11:00ч – Хасково – парк „Ямача“

 

България среща Япония(Концерт)

27.10 / 18:30ч / Пловдив – Регионален исторически музей, зала „Съединение“. Вход свободен

С участието на:
Аями Файт – пиано
Мила Павлова – флейта
„Ева Квартет“

 

Традицията в Япония – ключ към успеха“ /Изложба на традиционна керамика и калиграфия/

06.11 – 30.11 / 18:30ч / София – Национална художествена галерия, Бална зала, пл. „Княз Александър I“ 1
На откриването – Вход с покани
В останалите дни се заплаща входна такса за музея – 6 лв. за възрастни

Изложбата представя семейната колекция от керамични съдове на фамилия Нишиура, която поставя началото на определен стил в японския порцелан. Попоуляризират порцелана по света под името „Нишиура-яки“. Стилът се характеризира с изящни и красиво изписани порцеланови вази, съдове за чаена церемония и всякакви елитни съдове от японския бит и култура. Колекцията е обявена е от Японския император за национално богатство.
Изложбата от съдовете в стил „Нишиура-яки“, съчетани с голямоформатните съвременни калиграфии на известния калиграф Кихачиро Нишиура, член на семейството, представят развитието на талантите в една фамилия, дарила с изключителни съкровища редица музеи и частни колекции, която пази традицията и я превръща в световно богатство.
На откриването ще има демонстрация на голямоформатна калиграфия от Кихачиро Нишиура и кратко представяне на стила Нишиура-яки.

 

Програма на японското кино

10.11 – 17.11 / всеки делничен ден от 18:30 ч., събота и неделя от 18:00 ч. / София – Учебно кино на НАТФИЗ ул. „Г. Раковски“ 114. Вход свободен

Повече информация ще намерите в статията – Тук

 

Японски традиционни танци/Разказ и демострация/

13.11-/18:00 ч. / София – Столичен куклен театър, ул. „Ген. Гурко“ 14. Вход с покани

Красотата и изяществото на японските традиционни танци ще бъдат представени от танцьорката Адзума Сейка, „шихан“ от танцовата школа Адзума, която също ще разкаже повече и за движенията, дрехите, перуките и пр., които се използват.
Танцовата школа Адзума е с история и традиции на повече от 200 години. Основана е от Адзума Тодзо, хореограф, работил в известния през периода Едо Кабуки театър Ичимура-дза в днешно Токио.

 

Изложба „Японска съвременна керамика –6 съвременни автора

18.11 – 28.11 / 18:30ч / СофияГалерия „Средец“ на Министерстно на културата, бул. „Ал. Стамболийски“ 17 Вход свободен

Колекцията, включена в изложбата, е собственост на Фондация Аматерас от 2013 г., подбрана от кураторите Кейко Фукай и Даниела Тодорова, като пътуващ проект, представящ финната естетика и високи достижения на група млади творци, наложили вече своите имена и представящи Япония в редица държави.
Изложбата представя над 25 произведения, изпълнени в сложни и редки технологии, характерни за японската древна керамика, развита през вековете до наши дни. Авторите са Кентаро Каубата, Коузо Такеучи, Шиния Таноуе, Акийо Нийсато, Таро Табучи, Мачико Хашимото.

 

Изложба на картини от сухи цветя – ошибана

23.11 – 30.11 / 16:00ч / СофияЗала „България“, фоайе на 1-ви балкон Вход свободен

Авторката на изложбата Валентина Ганева-Щерева е дългогодишен национален състезател и впоследствие треньор по художествена гимнастика, която работи от дълги години в гр. Кумамото, Япония. Там тя се запознава с древното изкуство на ошибана и започва да твори. Всички образи и сюжети на нейните творби са изработени от цветя, корени, мъхове и други растителни материали, изцяло взети от флората на Япония.
Част от картините на авторката са притежание на колекционери от Япония, България, Канада, Франция, Дубай, Южна Африка и др.

 

Концерт на японски солисти

23.11 / 17:00ч / София – Зала „България“
С участието на: Фумие Фукуи(пиано) , Тайджи Накамура(цигулка) с оркестъра на Софийска филхармония

Програмата на съвместния концерт включва „Рапсодия“ от японския композитор и постоянен диригент на филхармоничния оркестър на NHK Юдзо Тояма, „Рапсодия в синьо“ на Джордж Гершуин със солист Фумие Фукуи и Концерт за цигулка в ре мажор от Йоханес Брамс със солист Тайджи Накамура. Двамата солисти имат добро музикално сътрудничество с България и не веднъж са свирили с оркестъра на Софийска филхармония.
Диригент на концерта е маестро Ангел Станков.

 

Концерт на Детския хор към БНР и на студенти от Националната музикална академия

25.11 / 19:00ч / София – Концертна зала на НМА, бул. „Евлоги Георгиев“ 94. Вход свободен

Ще бъдат изпълнени емблематични песни от японски и български композитори, включително по текст на императрица Мичико и президента на Токайския университет проф. Тацуро Мацумае. Студентка от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще изпълни оперна ария.

 

Концерт на японска бамбукова флейта шакухачи и струнни инструменти (Квартет „София“)

28.11 / 19:00ч / София – Съвместен концерт – Камерна зала „България“ Вход с покани
29.11 /18:00 ч./ Кюстендил – Солов рецитал на шакухачи – Общински драматичен театър, Голяма зала. Вход свободен

Концерти на японския изпълнител на бамбукова флейта шакухачи Ирие Йосуке, който ще си партнира в столицата с виртуозния български струнен квартет „София“.
Шакухачи е традиционен японски музикален инструмент, изработен от бамбук, семпъл, но същевременно деликатен. Идеята на Ирие Йосуке е да направи достъпна музиката на шакухачи за всички, а изпълненията му очароват публиката по цял свят.
Репертоарът на съвместния концерт на Ирие Йосуке и Квартет „София“ в София ще включва класически творби за шакухачи, популярни японски и български мелодии и оригинални авторски произведения.

 

Ежегоден панел „Поглед в бъдещето“ – 2014

09.12 / София (Мястото на провеждане на събитието ще бъде уточнено допълнително)

Официално учреденият през 2012 г. Ежегоден панел „Поглед в бъдещето“ ще се проведе за поредна година. Панел 2014 ще се проведе под мотото „Пътят на коприната – вдъхновения на Икуо Хираяма: Младото поколение по пътя на знанието“ и ще представи за обсъждане инициативи, проекти, предложения, свързани с развитието на българската наука и дейността на младите български изследователи в помощ на културата и обществото.

Източник: Посолство на Япония в България

 

 


You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Април 2023
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02