Любов и Вино, Вино и Любов

За Свети Валентин, за Трифон Зарезан

14 февруари

 

ТРИФОН ЗАРЕЗАН

ИЛИ КОСМИЧЕСКИЯТ ТАНЦ НА ДИОНИС

В православния календар Свети Трифон е на 1 февруари(14 февруари по стар стил). Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари – Трифоновден; 2 февруариСретение господне и 3 февруариСвети Симеон. Св. Трифон е мъченик, който през 248 г.сл.Хр., при царуването на император Деций Траян, бил посечен с меч. Роден в гр. Апамия, Фригия, в Мала Азия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното.

В края на януари Земята тръгва по своя път към пролетта и лятото. Ражда се новото Слънце. Започва новото зачатие, защото това е победата на животворните сили над жестокия Мраз. Какви са достоверните исторически факти, скрити в легендите на траките и преминали в митовете на елините, ние не знаем. Но до нас е достигнала легендата на Нон за похода на тракийския бог Дионис. А великият Еврипид в своите “Вакханки” е един от първите свидетели на този загадъчен исторически поход. Еврипид зримо описва как Дионис е напуснал пасищата на Фригия и Лидия и е достигнал до Бактрия, обиколил е цяла Азия и е просветил народите в своите тайнства. Чрез танца Дионис твори своите чудеса сред природата и людете, а това ни убеждава, че това е връзката с космическия танц на Шива.

Когато празнуваме Трифон Зарезан, ние пием вино от чашата на Дионис, а нашите кукери играят космичестия танц на Дионис.

Dionysos1

В българската народна митология се крият корените на празника Трифон Зарезан, като наследник на старите празненства в чест на тракийския бог на виното и лозята Дионис. Празненствата се уреждали три пъти в годината и на тях три дни по улиците минавали шумни шествия. На специална лодка на колела седял жрец, изобразяващ Дионис, вървели сатири (хора, маскирани като козли), пеели, танцували и славели бога на виното и лозята. В Родопите се изпълнявали Орфееви и Дионисиеви игри, напомнящи днешните Зарезанови тържества. Затова в народната традиция на 1-ви февруари (14 февруари стар стил) нашият народ празнува Денят на лозаря.

Dionysos-satyrs

Свети Трифон е пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Всъщност, Трифон Зарезан е първият пролетен празник. Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб – пресен или квасник. Освен това, сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Царят отговаря с „Амин“. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек.

 

Dionysos Ariadne2

 

Следващите два дни („трифунци“), се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб, раздават от него на съседите и слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Празничната трапеза

Тя трябва да бъде приготвена с необходимото внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, за да приготви прясна пита. За целта са необходими единствено 1 килограм брашно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, за да остане само най-чистото от него. След това трябва равномерно да се посоли и от него да се замеси тесто, като се прибавят 2 чаени чаши хладка вода. Тестото се меси, докато започне да образува шупли. След това направената пита се изпича в добре загрята предварително фурна. След като питата е готова, се покрива с памучна кърпа, за да не изсъхне кората й.

Като основно ястие по стар български обичай се препоръчва пълнена кокошка.

* * *

СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Денят на св. Валентин се е празнувал още през езически времена според римския обичай Луперкалия, в чест на бога Фавън, покровителя на стадата. Луперк - този древен италийски бог, приятел на овчарите и пазител на стадата от вълци, римляните бързо уподобили с Фавън, а след завладяването на Гърция с аркадския Пан. Ден преди това бил празникът на римската богиня на брака, майчинството и жените – Юнона и бог Пан.

St-Valentine

По време на пищна церемония мъжете изваждали от огромна урна имената на девойката, грабнала сърцето им. Цялото това “наричане” се практикувало почти до XX в. и то ден преди древния Празник на семейството (15 февруари). По време на Луперкалия действал голият Купидон, известен още като Ерос и Амур. Въпросният бог си правел майтапи с хората, като ги стрелял с любовни стрелички. Улучел ли, човекът мигом се влюбвал. От тук идва и вярването, че любовта е сляпа.

Денят някога наричали и "Птича сватба", защото смятали, че именно през втората седмица на февруари птиците образуват брачни двойки в гората.

За самия св. Валентин, обаче, се знае малко, а информацията е откъслечна. Ето част от нея...

Saint-Valentine-Terni

Най-разпространената история за св. Валентин е следната: В доброто старо време император Клавдий събирал доброволци за армията си, но никой от мъжете не искал да се бие и да умре, оставяйки любимата и семейството си сами и явилите се били малцина. Тогава на Клавдий му хрумнала щурата идея, че ако забрани брака, доброволците ще станат повече... И, както може би се досещате, тъкмо това направил. Някъде в древната римска държава живял свещеникът Валентин, който напук на императора венчаел влюбени двойки. Изпълнявайки мисията си, той бил заловен и екзекутиран на 14.02.269 г. за подстрекателство (тази дата или поне годината ще да е измислена, защото Клавдий управлява през 41-54 г.!). Самата екзекуция била по-скоро тържество, тъй като хората го изпратили с цветя и сладки. Стотина години по-късно хората все още се сещали за това, на което ги учел Валентин и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените.

Другата история разказва за млад лечител със същото име, живял през I в.пр.Хр. Младежът имал чудодейни способности на изцерител и именно заради тях бил хвърлен в тъмница. В затвора младият Валентин излекувал сляпата дъщеря на надзирателя. Момичето прогледнало и го целунало. Двамата изживели бурна, но кратка любов, тъй като Валентин бил осъден на смърт. Преди да го хвърлят на лъвовете, той изпратил бележка на любимата си, написана върху парче от дрехата му с формата на сърце и подпис: "Твой Валентин". Тогава е възникнала и традицията да се подаряват картички...

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

През XVII в. момичетата варели яйца и ги слагали под възглавницата си в нощта на 13-ти срещу 14-ти февруари. Те вярвали, че по този начин ще им се присъни любимия човек.

Повечето мъже все още си остават кавалери в деня на св. Валентин. 91% от тях отварят вратата на дамите.

Над 1 млрд. рози ще бъдат продадени в деня на св. Валентин. Розите символизират мир, война, любов и забрава. Белите рози означават истинска и искрена, червените – страстна любов, жълтите са знак на приятелство, черните – символ на раздяла. Още ненапъпилата роза е поглед към бъдещето, надежда, а по-разцъфналата изразява чувствата на човека в настоящия момент.

Докато розите са цветята на Афродита (богинята на любовта), сладкишите са символ на ласките. Пиленцата от шоколад, които се подаряват на св. Валентин, имат по-дълбок подтекст. Поверието, че всяко хвъркато си избира партньор в деня на св. Валентин, е продиктувано от английския поет Джефри Чосър през XVI в. Истината е, че само яребицата, косът и дроздът се чифтосват през февруари.

70% от празнуващите изпращат картички, 49% излизат с любимите си, 48% подаряват нещичко, 37% приготвят празнична вечеря, 33% подаряват бонбони, 30% отиват да вечерят в заведение и едва 19% подаряват цветя. Първата истинска запазена картичка за св. Валентин е от дюка на Орлиънс. Затворен в лондонска кула, през 1415 г. той написал любовна поема или “валентинка” на жена си във Франция. Дори по време на 100-годишната война са се продавали картички с панделки от сатен, перли, метални и стъклени орнаменти. Само децата изпращат над 650 млн. картички за св. Валентин на техните учители, приятели и семейства.

Любовната пейка (тези, дето ги рисуват обикновено завързани за Луната) първо била направена за жени с огромни рокли, познати от Средновековието. Днес такива пейки се продават по света, само че модифицирани за влюбени двойки.

Според проучване, почти 100% от анкетираните предпочитат да получат за Св. Валентин саморъчно направена картичка наместо закупена.

46 % от жените предпочитат да прекарат празничната нощ в ползотворна почивка, вместо да правят секс. 68% от мъжете не са съгласни!

КАК ПРАЗНУВАТ ПО СВЕТА

Само САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили св. Валентин за национален празник. Това, обаче, не пречи в много други държави да има различни обичаи. Тук представяме една малка част от тях:

В Уелс правят “дървени любовни лъжици”, които се раздават като подаръци на 14-ти февруари. Сърца, ключове и ключалки са най-често срещаните декорации. Подтекстът е повече от ясен: “Отключи сърцето си за мен”.

В Шотландия правят фестивал по случай св. Валентин. Младите самотни хора пишат имената си на лист и след това се тегли жребий, който съчетава самотните мъже и жени в двойки. Много млади двойки са станали семейства именно заради този празничен ден. Фестивалът продължава с бурни танци, а понякога – и с размяна на подаръци.

В Италия навремето се празнувал Пролетен фестивал, провеждан на открито предимно от младежи. На фестивала свирела музика, пеели се песни и се четели стихове. В Торино все още има обичай годежите да се провеждат именно на тази дата.

Французите имат цяла церемония за ергените, които трябва да се нарисуват (или снимат) и да окачат снимката си на вратата на своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце.

В Дания предпочитат “невидими” картички, чиито надписи се появяват само когато се доближат до топлина. (Можете да си направите такива картички, ако пишете с лимонов сок).

В Австралия по време на златната треска съществувал следният обичай – ако някой открие злато в деня на св. Валентин, трябвало да плати валентинките на всички ергени в мината. Разбира се, след като не плащали те, ергените си поръчвали невероятни картички – коприна, сатен, скъпи аромати, златни букви и какво ли не още...

В Австрия на св. Валентин момчетата трябвало да представят момичето, което харесват, на близките си... използвайки само букет цветя. Цветята и структурата на букета трябвало да изразяват външните качества и характера на момичето.

В Испания всички съпрузи трябвало да изпратят букет червени рози на съпругите си, независимо на какво разстояние са един от друг в момента.

В САЩ освен сладникави картички, се пращат и по-пиперливи от рода на “Много си дебела”, “Не те харесвам”, “Шефе, мразя те” и прочие...

В някои страни хората си гледали на ябълка. В деня на св. Валентин трябва да си намерете ябълка. Разрежете я почти докрай на шест части и си намислете три-четири имена. След това започнете да въртите ябълката, леко почуквайки с пръст по парченцата. Името, което сте казали миг преди някое парче на ябълката да падне, ще е на човека, за когото ще се ожените/омъжите. Когато падне парче, вижте колко семенца се виждат в момента. Това ще е броят на Вашите деца.

СЪВЕТИ ЗА ПРАЗНИКА

За тези, които все още нямат партньор, можем да препоръчаме няколко неща. Едно от тях е да си потърсят някое гадже за вечерта, пък току-виж излязло нещо... Другият вариант е да празнувате друг хубав, при това чисто български празник – св. Трифон Зарезан.

Ха, наздраве и късмет в любовта...

За останалите, препоръчваме предварително да се подготвят в следните направления:

Подарък и цветя

Тези две неща обикновено вървят заедно, но нищо не ви пречи да ги подарите в интервал от няколко часа, за да подсилите изненадата. Стандартното решение за цветя са розите. Нещата с подаръците също не са сложни. Най-добре ще е ден-два преди това да излезете с любимия човек по магазините и да внимавате какво ще си хареса. При всички случаи трябва да съобразите подаръка с Вашите взаимоотношения и неговите/нейните предпочитания. Ето няколко идеи за подаръци.

Какво да подарим на момче:

Ваша съблазнителна (или еротична) снимка в рамка; еротично четиво; бутилка шампанско; еротичен масаж с етерични масла, благоухания и романтична музика

Какво да подарим на момиче:

Дърво за любов от розов кварц, аметист, планински кристал, карнеол, мъхов ахат, лунен камък и други полускъпоценни камъни

Огърлици, гривни, обици и брошки за любов от розов кварц, планински кристал, аметист, карнеол, нефрит, лунен камък, мъхов ахат и други полускъпоценни камъни

Бижу амулет за любов от сребро или полускъпоценен камък; билети за романтичен филм; еротично четиво; свещ с йероглиф или руна за любов, еротичен масаж с етерични масла, благоухания и романтична музика.

Бонбони, парфюм и музика с любими изпълнители са подходящи за всеки. Каквото и да е, трябва да бъде от сърце!

Любовен роман, още по-добре класически (примерно Джейн Остин, сестрите Бронте) или стихосбирка (не забравяйте Омар Хайам:)

Любовна картичка

Най-добре е картичката да е саморъчно изработена. Какви ще са посланията, кой ще е получателят, както и дали ще е анонимна или не, определяте Вие.

Празнична вечеря

Без значение дали ще е в заведение или в уютна домашна обстановка, ще трябва да имате добра подготовка. Ако е в заведение, гледайте да е в по-интимна обстановка, да не е много задимено и да няма силна музика... Също така, запазете места предварително, защото напливът на хора е голям по празниците.

 

Още за нас:

Мистичен Пътешественик във Фейсбук

Издателство Шамбала

Шамбала Езотеричен център

Шамбала Електронни книги


You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Април 2023
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02