Въпрос: Моля кажи ни, защо избра България като част от твоята световна обиколка на медитационни семинари?

Има ли нещо специално в България и българите, или има някаква друга причина?

Ачария Шри Шанкар: Моята любов към България не е нова.

В Европа, Гърция беше първата страна, в която започнах моето пътешествие. Имах силно влечение към източна Европа. Източна Европа не е точно Европа според мен, защото хората са смесили културата на изтока и запада. България е точно между изтока и запада. Българите имат много културни ценности, които са подобни на източните, както и модерните технологически постижения на запада. Моят интерес се дължи на духовното пробуждане, което мога да видя в българския народ.

Мога да почувствам зова на хората, които са готови да предприемат квантов скок към еволюция на съзнанието. Чух за много духовни гуру, които не са посещавали тази страна, за да споделят своята мъдрост и любов с хората, но това положение се дължало на финансовата ситуация в източна Европа, за разлика от западна Европа. За мен обаче, духовно търсещите са важни, а истински търсещи могат да се намерят в България. Хората ме наричат Учител, но всъщност аз съм служещ на моите ученици. Искам да дойда в България и да отдам себе си напълно на хората, така че те да могат да се събудят за тяхната истинска природа. От две години, доколкото мога да видя, българите все повече вървят по пътя на еволюцията от всякога. Моето посвещаване на България и българите няма да свърши моментално след като уъркшопа приключи, но ще стане по-силно, защото ще стартирам платформа, където всички да могат да се свържат с мен, да дискутират своите опитности и да получават енергийно благословии за техния успех. Моята отдаденост винаги ще е налице, докато има и един търсещ посветен да познае истинската си природа. България също така е била посещавана и благословена от гръцките богове, всички тези благословии ще помогнат на еволюцията на всеки търсещ, когато отворим сърдечната чакра. Дори, според Васту Шастра, която е индийската мъдрост за пътя на дома и мястото за живот и как трябва да се поставят спрямо мястото на огъня, водата, мястото за духовна дейност и т.н., България е съвършено поставена, защото има Черно Море на дясно, което е в съответствие с Васту. Така, че моят интерес в България е много дълбок и тази страна не е обикновена за мен.

 

Въпрос: Какъв вид йога преподавате?

Какви са важните точки във вашата йога?

Ачария Шри Шанкар: Моята философия е недуалистична или адвайта и моите учения са базирани на почти всички видове Йога, по-конкретно: Бхакти Йога, Джнана Йога, Карма Йога, Раджа Йога, Хата Йога. Учението не би било пълно, ако всички тези йога не са практикувани. Би било наполовина дори, ако само една единствена йога бъде изпусната. Всичко е необходимо, защото те заедно правят една цяла голяма йога. Йога сама означава „Божествено Единение” и това става възможно, когато отидем до дълбините на йогическата мъдрост, която е възможна, само ако следваме всички тези пътища. В моето учене съществуват молитви, мантри, медитация, тантра, мъдростта на свещените писания и много други, които го правят цялост от завършено учение. То поставя ударението на това да бъдеш истинен, да практикуваш не-насилие, състрадание и любов чрез медитация. Според мен да бъдеш в осъзнаване е не друго, но медитация. Аз стриктно следвам учениеот на Патанджали – Яма (морална дисциплина), Нияма (самодисциплина), Асана (поза), Пранаяма (дихателни техники), Пратиахара (отдръпване от сетивата), Дхарана (концентрация), Дхияна (медитация), Самадхи (Просветление).

 

Въпрос: Каква е целта на човешкия живот?

Ачария Шри Шанкар: Целта на човешкия живот е хората да познаят кои са в тяхната същинска природа. Освен това, всичко друго е маловажно. Това, което хората правят в момента на земята е много хубаво и велико, но все още е добро само на човешко ниво. Това човешко съществуване не е вечно обаче, вечно е самото съзнание, което ние сме в действителност. Разбирайки това нашес съществуване, цялото страдание си отива, ставаме свободни от цикъла на Самсара, или кръговрата на раждане и смърт. В дйестивтелност, бог е този, който преживява човешкото съществуване и реалността е бог сама по себе си, в края на краищата. Така че, човек трябва да се събуди от съня, за да познае кой е наистина. Всяко същество вече следва целта си по тази земя и никой не може да направи нещо, което не е било в целта за живота му на тази планета. Този свят е като голям пъзел и дори без едно парченце, цялата картина не би била цялостна, в такъв смисъл всяко същество изпълнява своята цел, но тяхното его ще ги накара да се съмняват и да искат да правят нещо друго, заради което те не ще могат да канализират своята енергия на същинската си цел и няма да могат да видят резултатите. Ако някой все още има съмнение какво трябва да прави на тази планета, бидейки човек, тогава всичко, което трябва да правят е просто да обичат, да бъдат напълно необусловени като държда, който вали върху затвора, училището, къщата, гардината, изобщо навсякъде без никакви присъди. По този начин всички трябва да обичаме себе си и всяко създание на тази планета. Не може да съществува по-велика цел от тази.

 

Въпрос: Казвате, че сте постигнал просветление. Как го постигнахте и какво е усещането да бъдеш просветлен? Каква е разликата, която усещате от времето, когато бяхте непросветлен и сега, когато сте просветлен учител?

Ачария Шри Шанкар: Просветлението е самата ни истинска природа, където се сливаме с безкрайното. Илюзията на дуалността се губи и човек става всичко. Нашата истинска природа е много силна и неподвластна на каквито и да било човешки чувства и емоции. Тя е напълно божествена, несъдеща. Веднъж, като някой освободи от себе си егото, тогава той става изцяло истинския аз, без никаква илюзия и оттогава нататък само истината бива преживявана. Това вече не е човек, а присъствие на божествеността. Просветлението и преживяването му не могат да бъдат обяснени с думи, това е отвъд тях и може да бъде почувствано само в присъствието на божественото.

Моят път към просветление започна от детството ми. Бях едва на три години, когато започнах да медитирам. После на пет, започнах да практикувам йога позите, за да се разделя с фалшивия аз. Това не е толкова невероятно, като се има предвид, че семейството ми са директно потомъци на Ади Шанкараачария, който е основателя на Адвайта философията. Бях на осем, когато моят дядо и неговият отдавнашен приятел и духовен учител ме прие да уча в неговото ведическо училище. Учехме всеки ден привечер и приключих ведическите учения на дванадесет годишна възраст. Моята церемония по продължаване на традицията се състоя също на осем години. Всичко това бяха моите поетапни стъпки към разбиране на истината. Постигнах това състояние или спрях да се идентифицирам с лъжливия аз чрез сурови практики. Отидох в Хималаите и останах в планините, като живеех в студените области, подлагайки тялото на тежък глад с дни, заедно с медитация без никакво поемане на храна или вода и интензивно практикувах „Ом Садхана”, а после практикувах Агама Тантрите. Аз бях съзнателна душа от раждането си, но тези учения бяха опитност за мен, която ми помогна да премина процес чрез, който да постигна най-високото ниво на съзнанието. Написал съм малка бележка за просветлението ми, която може да се прочете на уебсайта.

Разликата след осъзнаването на аза беше, че много неща бяха загубени. Да, просветлението не е печелене на нещо, но загуба, загубване на гнева, похотта, привързването, алчността, егото. Огромно блаженство през цялото време без никаква причина. Да живееш всеки момент в благодарност, всеки момент в любов, вскеи момент в служене, да правиш всички без егоизъм и с велика сила в себе си, без страх от физическата смърт. Това е живот на „цялост” живееща в тяло. В такова състояние мистичните сили стават много естествени, след като цялото обгражда всичко и вече няма малка личност, но самото цяло. С просветлението идва силата на изцелението. За мен, за да накарам някого да разбере, трябва да използвам думи като „мен”, „ти”, „някой”, „аз”, ала няма нищо такова.

 

Въпрос: Можеш ли да кажеш повече за смърта? Много хора се страхуват от края на този живот, йога последователите знаят, че страхът от прераждане е много голям също така. Много йоги не искат да се преродят отново. Какво можете да кажете по тези въпроси?

Ачария Шри Шанкар: Смъртта плаши всички, защото те мислят, че този свят е истинен и това е техният дом. Всички са тук с туристическа виза и никой не притежава право за постоянно пребиваване. Вскеи, който е ходел по тази земя е срещал нещото, което наричаме Смърт. Това тяло е обречено да умре и със сигурност, ако има нещо, което мога да кажа, то това е, че крайната съдба е смъртта на тялото. Никой не може да избегне това. Религиите са го направили дори по-лошо с техните собствени версии на ада и рая. Едното страх, а другото е алчност. Това е начинът, по който религията работи, но за невинно същество, това не са лесни за разбиране неща и те вярват в онова, което им казва собствената религия. Всички се страхуват от ада след смъртта, а някои хора се опитват да бъдат по-добри в алчността си към рая, но все пак те също се страхуват от ада. Тези съмнения и това объркване трябва да изчезнат и това може да се случи, само когато човек стане духовен. Духовността е точно познаването на духовната реалност. Ако някой не иска да се преражда отново, тогава той трябва да прибегне до медитацията, за да познае кой е в действителност и когато го узнае, страхът от смърта ще изчезне. Човек трябва първо да разбере, че смъртта не може да бъде спряна и един ден тя ще дойде, но това, което мога да кажа е, че мога да подготвя хората за това чрез духовния живот. Живеейки духовен живот, човек е съзнателен за съзнанието, осъзнат за осъзнатостта и само тялото умира, но истинският аз е вечен.

 

Въпрос: Има ли най-бърз път към освобождение и просветление, който разбира се следва естествените закони?

Ачария Шри Шанкар: Няма такъв бърз път за постигане на просветление. Просветлението ще се случи, когато тябва да се случи, никой не може да го предвиди във времето. То е дар, милост, която се случва естествено, но човек трябва винаги да бъде фокусиран във познаването на себе си. Няма някаква велика практика, или пък бавна пркатика, която да води към просветление, всяка духовна практика може да доведе до същата истина, но каквато и търсачът да избере, той трябва да се придържа към нея. Трябва да има вяра в практиката и да продължи пътешествието си, без да очаква да постигне каквото и да било. Когато има очакване, нищо няма да се случи, но без очаквания, ако човек се наслаждава на медитацията, тогава всичко може да се получи.

 

Въпрос: Може ли йогата, която вие преподавате да помогне на обикновена светска личност да постигне щастие, здраве и по-добре оразбиране на своя живот?

Ачария Шри Шанкар: Моето обучение е много уникално, защото то зависи от човека. В момента, в който го видя, всичко ще бъде ясно. Всеки си има аура и на нейна основа духовнот развитие на всеки може да бъде измерено. Аз използвам това ясновиждане, за да видя духовно търсещия. Всичките ми ученици не бяха поели по пътя на духовността преди да ме срещнат, но много от тях просто разбраха и се пристрастиха към йогическият начин на живот само след нашата среща. Всички мислят, че всеки, който практикува йога е йогин, но това не е истина. Само когато цялото его се разтвори и човек разбере своята истинска природа, тогава само човек може да бъде наречен йогин. Няма значение за мен каква религия някой може да изповядва, или каква практика упражнява. Давам учения спрямо собствената школа и практика. Добре обучен съм в Библията, Бхагавад Гита, Корана и други свещени писания, така че дори и религиозен човек дойде при мен, тогава съответно на неговото верою аз мога да му посоча даден път към светлината. Така че, моите учения са за всички. Не натрапвам никое от моите учения, защото те са много широки – от Йога до медитация, до Тантра и до Веданта. Винаги съм се придържал в обучението си да говоря и преподавам въз основа на своя опит и винаги съм отхвърлял това, което не влиза в моята опитност. Казвам същото на моите ученици, а именно, че ако моите учения не съвпаднат с техните преживявания, те не трябва да ги следват. Дори, че трябва да бъдат подозрителни към онова, което им казвам, докато те не преживеят същото. Моите учения са за цялостния човек, защото не съм изисквал никога от никой да отхвърля човешкия план на съществуването, моите учения казват „Хей, ти си човек тук и просто преживяваш това ниво на съществуване. Така, че просто се радвай на живота, но недей да се подлъгваш или да вярваш, че това е върховното преживяване”. Така, че моите учения се концентрират върху щастието, изобилието и виждането на живота, като благословия, а не като страдание.

 

Въпрос: Можете ли да обясните, точно как йога практиките и медитациите работят върху нашата психика и ум, за да ни гарантират желания резултат?

Ачария Шри Шанкар: Медитацията и Йога със сигурност водят човек отвъд ума. Медитацията сама по себе си означава да бъдеш осъзнат за истинската си природа. В нашата истинска природа няма ум, а единствено блаженство, което е истинското качество на съзнанието. Духовните практики ще преичстят и одухотворят ума. Например моите практики, на които обучавам включват мантруване. Мантрата се разделя на две думи - „Ман”, която означава „ум” и „Тра”, която означава „инструмент”, така че мантра означава „инструмент за ума”. Мантрите ще одухотвроят ума и ще го заставят да замълчи от постоянното мислене. Умът е като скитник, който се разхожда насам-натам, като облаците на небето, при които един идва, а друг си отива на фона на синевата. Чрез правенето на асаните или позите на тялото, човек започва да разбира, че ограниченията, които вижда в себе си са просто от ума и, че може да извива тялото си и да прави каквото си пожелае. Бавно започва да разбира, че той не е тялото и чрез Пранаяма или дихателни упражнения, човек разбира, че не е дори и дъхът. Когато практикува вече Пратиахара или отдръпване от сетивата, става ясно, че той не е дори и сетивността. Така че, това е поетапно пускане или освобождение от неистинския аз и онова, което остава на края е самият истински аз.

С Любов,

Ачария Шри Шанкар

Международна Фондация Ачаря Шри Шанкар

You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Март 2024
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02