Невероятните „Ямато” спряха вчера в София, за да представят новия си спектакъл „На път”

Силвия Великова

 

Първата ми среща с феноменалните японци беше през 2008 година.

От дете съм привлечена от Япония и нейната култура, затова без колебание си купих билет за първия им концерт в София, водена от желанието да науча повече за тайко – традиционните японски барабани. Това, което видях и чух, надмина очакванията и представите ми. Нямах търпение да споделя с приятелите си това усещане за свобода, хармония и радост от живота, което музикантите носят и предават на публиката.

От тогава всяко тяхно идване в България за мен е истински празник.

Вече 20 години музикантите от „Ямато” правят по 150-200 концерта годишно и споделят своето изкуство с хората от Америка, Западна Европа, Австралия, Азия. Спектаклите им са като роман с продължение. Всеки удар на различните тайко барабани разказва своя история. Във всеки от тях звучи отделен ритъм – ромоленето на пролетния дъжд, шумът на прибоя, мощният порив на ураганите, светкавицата, раздираща небето, пулсът на самата земя.

Най-впечатляващ е най-големият уадайко барабан – талисман и пазител на „Ямато”, който тежи 500 кг и е направен от 400 годишно дърво. Неговият звук резонира с ударите на сърцето.

Юбилейният спектакъл „На път” е една феерия от ритъм, звук, светлина и хореография. Деветимата млади мъже и жени пленяват и заразяват със своята енергия и радост публиката, нещо повече, успяват да я включат в спектакъла, да я направят част от едно уникално изживяване. Тяхното послание, че животът е едно прекрасно приключение и трябва да бъде изживян с усмивка, достига до всеки от зрителите чрез звука на тайко барабаните.

Всеки удар, всяко движение, са красиви и напомнят древен танц, който изгражда фина връзка между миналото и бъдещето, между ритъма на майката земя и ударите на сърцата ни. Музикантите от „Ямато” не репетират за спектаклите, нямат работно време, обедна почивка и задължителен годишен отпуск. Всеки техен ден е посветен и отдаден на любимото им занимание – барабаните тайко. Затова синхронът помежду им е изумителен. Но още по-впечатляващо и ценно е неизказаното им послание към всички хора – ако посветиш дните си на това, което искаш и обичаш, няма как да не завладееш с изкуството си хората от различни краища на земята.

На добър път на „Ямато”! И – вярвам – до нови срещи!

„Искам да дойдат пак!” – това чух да повтаря един 6-7 годишен зрител, който махаше с ръце на музикантите и не поиска да си тръгне, докато не се увери, че залата е празна.

По-голяма награда за един артист от тази няма!


You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Април 2024
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02