Зимно Слънцестоене

Албан Артуин / Капак Райми / Игнажден

21 декември

Димитър Тонин

ПРАЗНИКЪТ НА ЗИМНОТО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ отбелязва края на най-късия ден в годината и началото на неговото увеличаване. Зенитът на Мрака!

Чрез огнена церемония се изгражда символичен и същевременно напълно реален ОГНЕН ДОМ ЗА НАШАТА ДУША, в който поканваме да влезе нашият ПОЛАЗНИК – добър човек, с добри мисли, добро здраве, щедра ръка и късмет.

ДРЕВНАТА ШАМАНСКА ПЕРСПЕКТИВА

ПРАЗНИКЪТ НА ЗИМНОТО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ отбелязва края на най-късия ден в годината и началото на неговото увеличаване. Зенитът на Мрака!

МОМЕНТ НА ВЪЗРАЖДАНЕ, ПРИЕМАНЕ НА ЕНЕРГИЯ, ПОДАТЛИВОСТ.

Зимното слънцестоене отбелязва времето на студ и мрак, когато силите на тъмнината и енергиите на елемента Земя са в своя апогей. Това е най-краткият ден от годината и най-дългата нощ.

НАРАСТВАЩОТО СЛЪНЦЕ побеждава Намаляващото Слънце.

Прераждане и обновяване на старото!

Празникът започва преди деня на Зимното Слънцестоене. В древността един от най-важните ритуали е бил запалването на огън на открито. Този свещен огън се палел, за да дари сила и живот на Слънцето, което се преражда в деня на Зимното слънцестоене.

Чрез огнената церемония се изгражда един символичен и същевременно напълно реален ОГНЕН ДОМ ЗА НАШАТА ДУША, в който поканваме да влезе нашият ПОЛАЗНИК – добър човек, с добри мисли, добро здраве, щедра ръка и късмет.

Полазникът очакваме с радост и посрещаме като скъп гост!

По време на тази церемония всеки един от нас е ДОМАКИН за ПОЛАЗНИЦИТЕ и ПОЛАЗНИК за домакините.

В ръката си всеки един от нас – ПОЛАЗНИК за другите – задължително носи нещо – шумки, дърво, трески за Огъня.

С пръчката бъркаме в огнището, разравяме огъня, така че да изскочат много искри.

Благославяме нашите домакини!

ДОМАКИНЪТ (всеки един от нас, действащите участници) нагостява богато символичните си гости, дарява им дарове (традиционно ръчно изработени!).

Подаръкът означава, че отдаваш част от вътрешната си красота другиму и е чест както за Даряващия, така и за Получаващия (древната мистична практика „даване и получаване”).

Подаръците, разменяни по това време на годината, символизират мъдростта и вътрешното осъзнаване на отминалите месеци. Всичко, което идва в живота ни, е подарък и когато настъпи време да ни напусне, трябва да го оставим да си иде, благодарни за научения урок.

Така отдаваме на Огъня да изгори всичко натрупано, от което вече искаме да се освободим!

Запалваме от Свещения Огън по една червена свещ, която оставяме да погори, а после отнасяме в домовете си, отнасяйки символично ОГЪНЯ НА ДУХА!

В края на празника можем да отнесем в дома си вечнозелени растения – символи на живота във времето на мрака. Внасянето им донася същността на природата и на необятната вселена, като освежава енергиите на дома и напомня за продължаващия растеж и живот на земята. Цветовете на сезона (зима) са червеното и зеленото.

Когато се върнем в домовете си, запалваме червените свещи, символ на завръщането на Слънцето. Ограждаме основата на свещника (свещта) с клонки от вечно зелени растения. Така украсени, ги поставяме на трапезата при залез слънце и ги оставяме да горят, докато изгаснат сами. Свещите ще донесат богатство и щастие през настъпващата година!

Древният български празник, по-късно наречен Игнажден, символизира раждането на Новото Слънце. Това е ден за пророкуване на късмета през следващата година!

Варено жито, варена царевица, питка с мая, есенно вино. С тях отдаваме почит на енергиите от отминалата година. Венец от вечнозелено растение, портокали, ябълки, орехи, парчета канела.

РЕФОРМИРАНАТА СЪВРЕМЕННА ПЕРСПЕКТИВА

Слънцестоенето е важен Портал към следващото ниво на Живот и Осъзнаване.

Слънцестоенето носи промени, размествания и енергии, чрез които осъзнаваме, че в най-голяма степен всичко е в Нас. Води ни по-дълбоко в пътуването към Себе си, в Нашия вътрешен свят и във Вселената, която Сме.

Слънцестоенето е двупосочен и многоизмерен Портал към множество паралелни реалности. При неговото активиране не знаем предварително до кои от тези реалности ще получим достъп – това е част от прекрасната изненада, която ни очаква! Казано по друг начин, предстои да узнаем КОЙ ЩЕ ВЛЕЗЕ, КОГАТО ОТВОРИМ ВРАТАТА!

Съобразно нашето вътрешно Намерение, отварянето на Портала ще бъде подпомагано от силни, доброжелателни и многоизмерни същества, които наблюдават и контролират случването.

Отварянето на Портала е вълнуващо и трансформиращо преживяване, древен алхимически акт, предпоставящ общуването и взаимодействието с духовни, многоизмерни същества, които могат да преминават през порталите и чието присъствие ще подобри живота ни, точно както животът ни обогатява тяхното съществуване.

Когато отваряме Порталите, подкрепяни от многоизмерните същества като нашите водачи, ние можем да преминем през порталите и да посетим множество вселени и измерения, като по този начин просветва нашата гледна точка и нашето разбиране на великия план.

В момента на отварянето на Портала трябва напълно да му се предадем, да се освободим от стария живот и да се родим в новия. Така ще се освободим от страха и ограничаващото ни триизмерно мислене.

По време на нашето пътуване през Портала можем по-лесно да пробудим вродената си способност за многоизмерни възприятия, да останем в контакт с повече от една честота на реалността през целия процес на личното ни развитие.

Порталите са предсказуеми врати към пространство-времето и енергията най-малкото, защото ние сме дошли Тук, на Земята, през подобен Портал!

Макар и да изглежда на пръв поглед парадоксално, Порталите често са разположени близо до вода, затова е добре тази важна Огнена Церемония и отварянето на Слънчевия Портал да се провежда близо до река, езеро, водопад.

Дата на събитието: 21-22 декември.

При участието в подобна церемония е добре да носите:

* поне по 1 червена свещ;

* поне един ръчно изработен символичен подарък за вашия Полазник;

* сезонна храна за почерпка на Гостите съобразно традицията;

* музикален инструмент;

* лист и химикал, на които да напишете и изгорите в Огъня това, от което искате да се откажете;

Мистичен Пътешественик във Фейсбук

 

Още за нас:
Издателство Шамбала

Шамбала Езотеричен център

Шамбала Електронни книги


You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Юли 2024
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02