Житен режим 2015 Лимец за добротворчество

6 февруари - 6 юни 2015

За 10 дни в лечебницата на Природата

Благодаря ти, Господи, за това, че ме водиш и учиш. Моля те, изпълвай с любов, добрина и мир чувствата, мислите и постъпките ми. Научи ме на добро, на смирение и радост. Благодаря ти, Господи, за любовта, с която си ме благословил. Научи ме да ти служа. Дарувай на всички същества Твоята Любов и помогни ни да разкриваме Христовия Дух в нас. АУМ

Практика за прочистване и обновяване на организма от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни след зимните месеци е позната в много култури и религии, в това число и в християнската – такава в действителност е целта на дългия великденски пост. Чрез житния режим можем да се пречистим духовно и физически след зимата, за да възприемем по-добре праната, която е в изобилие в началото на пролетта. Житният режим е даден за обновяване клетките на организма и както се вижда, това става на петия ден.
Житният режим е един добър педагогически метод за превъзпитание и пречистване на хората и подготвянето им за новия Живот, който идва на Земята – за постигане на великите идеали на човечеството.

Възможни дати за Житен режим 2015 - за чистене:
7 януари, 6 или 9 Февруари –(голям,масов - и тази година датите са две – 6 (петък – за успехи в интимната сфира) е официалната дата на Общество Бяло братство, датата 9 февруари (понеделник - за постигане на мекота,чувственост,проницателност и интуиция) е дадена в групата за житния режим във фейсбук), 9 март, 8 април; 6 май; 3 юни; 6 юли; 5 август; 30 септември; 2 ноември; 30 ноември; 28 декември.

Безпорно идеалният вариант е поста да се прави с БЪЛГАРСКАТА пшеница – ЛИМЕЦ - дивото жито от древността. Освен изключителните си хранителни и енергийни свойства, лимецът е много мека, безглутенова пшеница. Според езотеричните школи той не е продукт на нашата планета, е слънчев плод, тръгнал от Сириус, за да стигне до Земята. Житото е най-ценната и пълноценна храна, дадена на бялата раса. Много се говори за супер храните, но безспорно лимецът е в челната десятка.

ОРГАНИЧЕН ЛЮЩЕН ЛИМЕЦ - новата стара суперхрана
( Triticum monococcum - Български еднозърнест лимец).
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201328743889707&set=a.1721074155791.2085186.1506426342&type=1

Отгледан с много Любов, молитва и благословия в България, Реколта 2014 г в Средна гора – енергийно, чисто място, на чиста почва, преди това – пасбище, без използване на препарати и торове. Казват, че лимецът развива добродетелите у човека и това е така. При различните производители в зависимост от тяхното съзнание и вложено намерение, лимецът е зареден по различен начин. «Лимецът на Изворски», както го наричат някои приятели, е зареден с най-чиста Любов за добруването и Здравето на Човека и намерението, вложено в него е да се даде най-доброто на хората. В „икономиката на доброто“ важна е не печалбата за лични изгоди, а какво намерение, мисъл е вложено при създаването на даден продукт и за какво се използват постъпленията от продажби. В нашия случай всеки лев се влага в нещо ценно и добро за хората с идеята за служене и помагане – организиране на беседи, издаване на книгите на Георги Изворски, изграждане на духовния ни център „Наш дом“. Повече информация как можете да подпомогнете нашата дейност, освен поръчвайки си лимец: http://www.georgiizvorski.com/dobro.html
Лимецът е органичен, идеално изчистен и с много добра кълняемост.

Лимецът – прародителят на пшеницата е автентична зърнена храна, идваща директно от Твореца. Може да се ползва ежедневно в салати; като заместител на хляба; за брашно; смесен с мед, тахан и ядки; за пречистване на житен пост, за кълнове и пр. Може и е добре всеки ден да се хапва поне 1 лъжица суров, покълнал лимец. Лимецът може да се добавя и да присъства във всяка гозба – само трябва да включим въображението си.

Доставка: с куриер.
Тел за поръчка: 0887 872462, skype silvinakar, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Цена 7 лв хартиен пакет от 1 кг.
За да изпратим лимец с куриер – с Еконт, моля напишете вашите имена, мобилен тел. за контакт, адрес на доставката. Цената на доставката е с няколко лева по-ниска, ако се изпрати до офис на Еконт – проверете кой е най-близкия до вас и го посочете. Така цената на доставката е около 4 лв. за 1 кг.
Може да се организира и групова доставка за вашия град, за да се избегне разхода за доставка, който всеки един заплаща - ако има доброволци - пишете на мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Интервю в списание Усури, в което за първи път Георги Изворски разшифрова какво е закодирал Творецът в името на древната пшеница – лимец.. От 2010 работим за завръщането на истинския, животворящ хляб на трапезата на българина. Да бъде!!! http://zdravjivot.org/13677/хлябът-сладък-аз-да-възлюбя/

Събитието на Житния пост 2015 https://www.facebook.com/events/1601975100032907
Събитието на Житния пост 2014 във фейсбук:
https://www.facebook.com/events/560885360655763/
Даваме и архивните събития от минали години – има доста споделена информация там
Житен режим 2013 г. http://www.facebook.com/events/299040730198284/
Житен режим 2012 г. https://www.facebook.com/events/341526499193543/

През тези чисти 10 дни по време на житния пост е добре да казваме заедно Молитвата за България в 12.00 на обяд. Това ще бъде чудесно продължение на инициативата "Кръгове на Любовта", която се прави всеки месец на 2014 г., https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4503202547262&set=oa.323238874465689&type=1&theater
Събитието "Кръгове на Любовта" :https://www.facebook.com/events/630007203721186/

Когато едно семе покълва, в него всички вещества се преобразуват и активират. Повече информация за кълновете: http://dieti.rozali.com/hranene/p9062.html
Много информация също може да се намери в книгата на Е. Елмазов „Изначалният хляб”.

Защо лимецът не се препоръчва от Учителя Петър Дънов и защо той е правил житния пост с грухана пшеница?
- преди 1944 г. се използват ограничен брой сортове твърда пшеница навсякъде. Това жито не е било хибридизирано, генномодифицирано, торено, пръскано и прочие третирано от човека, каквато е днешната пшеница. Сеело се е поколение след поколение от всички. След Втората световна война започва индустриализацията, капиталистическият и социалистическият блок се надпреварват да създават нови сортове пшеница, търсейки по-висок добив за сметка на качеството...
- лимецът по това време се е сеел предимно в планински места в България в много тесни ареали – най-вече в Родопите, където другата пшеница не вирее. Реколтата е била оскъдна. По тази причина лимецът не е така широко разпространен.
Учителят обаче е знаел за прадядото на житото... През 1927 г. Учителят бил посетен от един земеделец, който дълго издирвал предците на житото на Балканите. Най-после той намерил в Хасково два класа, които с увереност приел за предци на българското жито… Класът му бил много дълъг, с по 40 зърна, също било и по-хранително.
“Зърното на сегашното жито отвътре е бяло – съдържа повече нишесте, а прадядо му има отвътре рогова ципица, която е причина за издръжливостта му. Това жито не се изражда и съдържа два пъти повече хранителни елементи от сегашното. Ако то се посади в добра почва, ще даде зърна, едри като дренки...
Сега, аз желая да се намери още един българин, който да издири предците на самите българи.С намиране предците на житото, решава се и въпроса за храната."
Описанието съвпада идеално с характеристиките на лимеца - роговата ципица, ниското съдържание на глутен, дългия клас, високата хранителна стойност.
- малко за груханата пшеница –Учителят Петър Дънов просто е дал разрешение на хора с болни зъби и стомах да използват грухано - ''бито'' жито. А те са го разказали на по-младите като правило. И затова срещаме на много места ''препоръки '', които противоречат на духовните закони за живата храна и за паметта на материята.

Тук бихме напомнили притчата за котката на един гуру, за разликата между догмата и Истината.: “Всяка вечер, когато започвала медитация, една котка влизала в храма и се разхождала, отвличайки вниманието на медитиращите. Гуруто наредил по време на богослужение котката да се завързва. Минали години, гуруто умрял, после умряла и котката, тогава учениците в манастира купили нова котка и всяка вечер я завързвали по време на медитация. Минали векове…Учените последователи на този гуру съчинили трактати за ролята на завързаната котка за правилната медитация.”
Новото време изисква един по-висок идеал, в това число и към храната. Храни ни не толкова субстанцията, колкото светлиността и енергийния заряд на храната. Всеизвестно е вече и доказано, че жива храна е тази, която не е минала през термична обработка, консервиране, замразяване и пр. При меленето и термичната обработка житото губи част от полезните си съставки и най-вече жизнената енергия, наречена от индусите „прана”. Не се позва и термос с гореша вода - това не е естествено. Как бихте се чувствали вие на мястото на житото -попарени и в затвор?
От друга страна семената, в това число и житото, са многократно по-полезни и дават повече, когато в тях е пробудена жизнената сила, което става при покълването. Днешните хибридни пшеници обаче си остават твърди дори и след покълването и е доста трудно с тях да се прави поста. За разлика от тях лимецът е мек, много по-вкусен, а енергийната му стойност многократно по-висока.

Лимец или Лимец?
Има объркване между Лимец ( Triticum monococcum ) и Лимец ( Triticum spelta ). В действителност те са много различни. Спелтата се състои от няколко подбрани сортове. С "лимец", вие със сигурност ще ядете автентична зърнена храна, идваща директно от Твореца без никаква генетична намеса през вековете.
На пазара в магазините за здравословни храни се продават много от сортовете древни пшеници, някои от които са наречени и лимец. Човек сам може да сравни двете култури - българския и чуждия – по форма, вкус, мекота са твърде различни. За качествата на лимеца и разликите между стабилния Еднозърнест лимец (Triticum monococcum) и останалите видове: спелта (Triticum spelta L.), двузърнестия лимец (Triticum dicoccum.), камут (Triticum polonicum), динкел и др., четете към края на тази публикация.


КОГА СЕ ПРАВИ?
Житният режим се провежда няколко дни след пълнолунието и трае 10 дни. През всеки месец от годината се работи за определена добродетел и качество.
Когато човек се храни съзнателно - това може да се използва както за чистене, освобождаване, било то на килограми или пороци, недостатъци – в този случай постът се прави след пълнолуние, така и за изграждане – на добродетели, на качество, за което можем да медитираме в дните на поста, за подсилване на организма. Нарастването на луната – 2-3 дни след новолуние е подходящия период за такъв пост от втория тип – за изграждане.
Ако човек започне режима сутрин, е отлично, ако го започне на обед е много добре, а вечер - добре. Сутрин след изгрева на Слънцето има най-много слънчеви енергии и ако човек започне режима тогава, ще се свърже с Животворящите слънчеви лъчи. Понеже сега сме в епохата на Водолея, най-правилно е да правим Житния режим при разсипа на Луната през февруари, за да влезем в новите условия на разумния живот - на Любовта, Мира, Братството и Хармонията. Голямото пресяване, през което човечеството минава, ще създаде благоприятни условия за идването на Шеста светеща раса на Любовта.

ПОДГОТОВКА
Житният режим не е само програма, прочистваща биологията, или диета за отслабване. Това е свещен акт на хармонизиране на духа, тялото, емоциите. Опитайте поне 10-тина дена преди да започнете, да сложите в ред и покой мислите, да се “изчистите” от негативните емоции, съмнения, раздразнения, гняв, ревност, агресия. Четете духовна литература, молете се, медитирайте. 10 дена преди поста изхвърлете хранителните продукти от животински произход от менюто си, влючете повече алкални продукти.
Много хора пренебрегват подготовката и затова имат някои проблеми по време на поста, свързани с по-високата киселинност в организма. По време на подготовката спазвайте балансиран режим 60% алкални и 40% киселинни хран. Алкални храни са: боб, зрели банани, фурми, смокини, сини сливи, сушени плодове, бадеми, авокадо, зелен фасул, цвекло, къпини, моркови, боровинки, кисело грозде, сушени праскови, нар, сливи, малини, спанак. Киселинни са хляб, ориз, месо, пиле, кафе, алкохол, тютюн, ечемик, хляб, елда, всички видове брашно, сушен джинджифил, мед, суха леща, просо, овесени храни, фъстъци, ориз, ръж, соев хляб, соева паста, сорго,спагети и други видове паста, захарна тръстика, сурово цвекло.
Повече за алкално-киселинния баланс: http://daoin.com/feeding.php,
forum.metsababa.net/viewtopic.php?f=3&t=730
http://www.zemianazaem.com/archives/387

Набавете си един килограм жито – най-добре БЪЛГАРСКИ лимец https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201328743889707&set=a.1721074155791.2085186.1506426342&type=1,
30 ябълки – български, непръскани по възможност, 90-тина ореха, 20-тина литра изворна вода, мед и лимони.
Разделете един кг. жито на 10 равни части - за всеки ден по 100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота), три ябълки (за сърцето), девет ореха (за мозъка), шест-осем чаши вода (изворна, но не минерална). С тези 3 основни храни по време на поста си осигуряваме идеалната комбинация за неутрално pH=7
Поотделно орехите имат pH=6; покълналото жито - pH=7; ябълките - pH=8. , 30 ябълки – български, непръскани по възможност, 90-тина ореха, 20-тина литра изворна вода, мед и лимони.
Разделете един кг. жито (пшеница) на 10 равни части - за всеки ден по 100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота), три ябълки (за сърцето), девет ореха (за мозъка), шест-осем чаши вода (изворна, но не минерална). С тези 3 основни храни по време на поста си осигуряваме идеалната комбинация за неутрално pH=7 - поотделно орехите имат pH=6; покълналото жито - pH=7; ябълките - pH=8.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО
Най-добрият вариант за житен пост според нас е с ПОКЪЛНАЛ ЛИМЕЦ.
Как става това?
Предишната вечер, преди да започнете житния режим, измийте и почистете хубаво 100 гр. лимец. Първите дни 100 гр лимец ще са ви добре, но към средата на поста може да усетите, че са ви много, така че спокойно можете дори почти на половина да намалите количеството. Накиснете го в глинен или дървен съд - те са най-близко до природата. Температурата на стаята, където е лимецът, трябва да бъде около 22 градуса. Такава трябва да е и температурата на водата, с която ще залеете поставеното жито в съда - един пръст вода поне отгоре. Лимецът трябва да кисне във водата максимум между 6 и 8 часа, иначе започва да вкисва. На сутринта лимецът започва вече да покълва – той покълва по-бързо от другата пшеница. В момента на покълване – малкият бял кълн - енергията още не се е разпиляла по зърното. Излейте водата – може да се полеят с нея цветята например. Може да промиете останалото количество лимец от дневната «дажба» с хладка вода поне веднъж през деня – иначе започва да съхне. Първият ден от житния пост, сутринта, кажете формулата (1 път): "Господи, приеми ме в лечебницата на природата за 10 дни". Житото разделете на 3 равни части (за закуска, обяд и вечеря) – може и на 2 части – зависи колко пъти на ден сте свикнали да се храните. Когато го ядете, можете да го подслаждате с мед.
По време на житния режим ще пиете над литър и половина дневно топла изворна вода, подправена с лимонов сок - 1 лимон и 2-3 супени лъжици мед, което само по себе си има силно пречистващо и енергетизиращо действие. Най-добре е да не разтваряте меда във водата, а да го ядете с лъжичка, която ще поставяте на горната част на небцето. Като отпивате от водата, медът постепенно ще се разтвори и ще се усвои по-добре. Чрез този начин на хранене вие ще захраните мозъчните си центрове с хранителни вещества, усвоени в устата, а не чрез стомаха.
Трите компонента на поста хранят тялото, сърцето и ума и последователността на приема им е следната – на 1 прием, в случай че е разделена на 3 части дневната дажба, първо хапвайте ябълката, после житото, накрая трите ореха с разтояние от около половин час между тях. Това е идеалният вариант.
Не забравяйте да пиете изобилно количиство топла вода през целия ден – тя помага на организма да изведе навън токсините чрез отделителните органи. Така и по-малко ще ви боли главата – една от причините за главоболието е именно недостатъчния прием на вода. Не трябва да си претоварваме бъбреците разбира се - като се наливаме. Изворната вода не се преварява, защото се деструктурира. Чешмяната е добре да се превари, а след това да се структурира чрец молитва, песен, добра дума или мисъл. Използва се най-добре изворна вода - например водата на Рила и Витоша са прекрасни.
Водата се пие сутрин преди хранене, както и половин час преди всяко хранене, но не след хранене - трябва да минат час и половина - два да се обработи храната - и след това може. Иначе се разрежда стомашния сок.
Житена вода - ако е запарвано житото с нея - е изключително полезна. Но ако е киснато от вечерта в студена вода - както препоръчваме - тази вода не се пие. Зърната отделят инхибитори при покълването си и тези вещества са вредни.
Житото ще ядете, като преди да го глътнете, ще го дъвчете бавно поне 99 пъти. Дъвченето е важно , първата радостна енергия се усвоява от езика и се пръска като заря по цялото тяло. Енергията се трансформира , минава през тимуса и загрява сърдечна област, високата вибрация на покълналото жито преминава бързо в коронна чакра .
Преди да изядете ябълката, подръжте я в ръка, разгледайте я, свържете се с нейната аура, порадвайте й се, благодарете на дървото, на слънцето и т.н. Спазвайте правилото дадено от Учителя да се храните с любов и благодарност. Добре е да съберете семките от ябълката и да ги посадите на подходящо място. По този начин ще изразите Вашата благодарност. По време на житния режим не употребявайте никаква сол. През тези дни станете слънчеви хора, бъдете винаги усмихнати и не допускайте в себе си никакви отрицателни мисли, чувства и постъпки.

ОТПОСТВАНЕ (ЗАХРАНВАНЕ) - 10 дни
На десетия ден към житото на обяд и на вечеря прибавете ангелска супа (цели обелени картофи, магданоз, лимон, вода, без сол или с много малко сол ).
По време на тези десет дни на захранване не трябва да преяждате – по-добре хапвайте повече пъти през деня, но по малко и много бавно увеличавайте количеството сол в ястията – чудесен заместител на солта е лимоновият сок.
Опитвайте да спазвате принципа на разделното хранене, като първо хапвате плодовете – половин час преди хранене!
Ограничавайте подправките – особено силните, като черен пипер.
Продължете да пиете обилно количество вода – топла със лимон – сутрин и половин час преди хапване. Добре е да си изградите този навик всеки ден, а след поста е много добре, тъй като чистенето продължава.
Хапвайте повече сурова храна – около половината от храната ви за деня нека е сурова – плодове, зеленчуци, накиснати предварително във вода сурови ядки. Може да е варена, печена, но не пържена! Пийте фрешове.
Избягвайте хляба – особено с мая, сладкиши, баници, тестени изделия, кафе, алкохол, цигари – ако е възможно...
Избягвайте животинските продукти, особено месото, също гъбите.
Тестени изделия, млечни продукти може постепенно да се включат след седмия ден на захранването.
След 10 –те дни на захранване много бавно и постепенно преминете към обичайния ви режим на хранене. А ако стане така, че промените изцяло режима си на хранене, преминавайки към вегетарианство – още по-добре!!!
Всички отпадъци от храната (орехови черупки, лимонови кори и т.н.) не изхвърляйте на боклука, а ги съберете в плик. Когато свърши постът, ги заровете на някое чисто място сред природата.

ВНИМАНИЕ:
Ако имате тежки заболявания на ендокринната система, сърдечни заболявания, резки колебания в кръвното налягане, тежки стомашни заболявания и др., се консултирайте с медицинско лице, преди да предприемете житния режим.
Тъй като организмът започва сериозно очистване по време на житния режим, може да се сблъскате с някои от описаните неразположения. Те са съвсем нормални и уместни – когато организмът се чисти, процесът винаги е придружен с неразположения. Затова пък енергията и здравето, които следват този период, си заслужават всеки ден!
- отпадналост; затруднено концентриране; раздразнителност; лош дъх; обложен език; промяна на кожата (при някои- мазна,при други-суха); затруднена концентрация; накъсан сън; стомашно разстройство; леки схващания. Тези проблеми най-често са свързани с повишена киселинност в организма ви. Затова е важна подготовката ви.
Къпете се по-често (заради токсините, които се отделят), грижете се за устната си кухина (заради дъха си), следете състоянието на кожата си и направете необходимите корекции с натурални кремове.
Направете житния пост съзнателно, с радост и очакване да пречистите тялото и духа си. Направете го със съзнанието, че правите нещо добро за себе си. Ако подходите с мисълта, че ви предстоят 10 дена мъчения и лишения, няма да се справите. Поддържайте тялото, мисълта и съзнанието си чисти и ясни. Ако почувствате силно неразположение, по-добре спрете, като направите нужното захранване! Възможно е, ако това е първия ви опит, да не успеете да стигнете до края. Дори няколко дена да правите режима, тялото ви пак ще ви се отблагодари. Слушайте интуицията си и действайте смело!
Желаем ви Лекота и Чистота!!!

Житния пост и връзката му с трите състояния – сатва, раджас, тамас
Житният режим е 100% чиста сатва храна. Когато се прави с необходимото желание и настройка, той има влияние не само върху физическото тяло. Но житната диета може да има далеч по-дълбок и пречистващ ефект, простиращ се и върху астралното и умственото тяло. Емоционални и ментални блокажи могат да бъдат изчистени веднъж завинаги. Житният режим е вид пост. Всеки пост е катарзис. От готовността на ученика да допусне катарзиса да се случи, зависи ползата, която може да се извлече от поста. Пост и молитва е магическата формула на християнството.
Житният режим изчиства утайките (тамас) от тялото и при правилно приложение повдига съзнанието (чувствата и мислите), внася в човека лекота, вдъхновение за живот и работа, яснота на мисълта и свеж духовен импулс. Това е ефикасно средство, което ни пренася от полето на тамас и раджас в царството на сатва. Възвишеното състояние, което се постига след 10 дена хранене с жито, е еталон за нивото на съзнание, което би трябвало да се поддържа през цялото време на годината.
Житният режим е също така и тест, който всеки един може да си направи, за да определи къде се намира в момента – сатва, раджас или тамас състояние. Ако режима се понася тежко, това указва за тамас и раджас в тялото, чувствата и мислите. По време на житния пост всеки един може да добие ясна представа до каква степен е потопил главата си в гъстата материя през изминалата година. Няма изключение в това правило. Обикновено първите 3 дни са най-трудните – това е периода, когато системата (физическо, етерно, астрално и умствено тела) преминава в по-висока степен на “вибрация”. Утайките в тялото, чувствата и мислите се раздвижват и излизат на повърхността. Чернилката от подсъзнанието идва в полето на съзнанието, така както нечистотата на кръвта излиза като цирей на повърхността на кожата. Това се изразява в упорита сънливост, главоболие, различни нюанси на песимистични и негативни настроения (всеки според нагласите си) и т.н. Но в същото време това дава възможност “утайките” да бъдат изхвърлени навън. Ако поста се прекъсне в този най-труден момент (първите 2–3 дни), се губи ефекта от упражнението. Когато съзнанието е сънливо, с чувство за безсмисленост, незаинтересованост, депресия – това е проявление на тамас-гуната. Когато се появява раздразнение (а това е винаги по време на пост), гняв (със или без видима причина) и други емоции от този род – това е раджас-гуната. Ученикът трябва да е подготвен за “срещата” с тези състояния и да ги премине с вяра и мисъл, потопена в Божествените качества – светлина, любов, добродетел… И чудото се случва – съзнанието “пристига” в царството на сатва; и колко прекрасен е финалът – ангелската супа (затова е наречена “ангелска”) на общата трапеза.
Когато човек поддържа високо ниво – в смисъл на чистота на храната, която физическото тяло приема, чистота на чувствата, с които астралното тяло се храни, чистота на мислите, с които менталното тяло се храни – тогава “катарзиса” в първите дни на житния режим не се случва – просто защото няма какво толкова да се чисти (“катарзис” означава чистене). Преходът е труден само ако сме тръгнали от дълбоката долина; но ако сме “горе” в планината, тогава изкачването до върха е леко, безусилно и приятно – без симптомите на световъртеж и главоболие.
Човек има нужда от много по-малко храна, отколкото си мисли. Учителя казва, че духовният човек се задоволява с 2 яденета на ден, а на светията му стига и едно. Това не е метафора, а факт за тези, които са го изпитали. Когато акцентът на съзнанието е в материалното поле, физическото тяло има голяма нужда от храна. Но с преместването на фокуса към духовното нуждата от “твърда” храна намалява за сметка на нуждата от по-фините “храни” – праната, чувствата, мислите. Затова, ако ученикът успее да премести фокуса на съзнанието си през първите дни на житния режим (чрез молитва, медитация и други видове духовни упражнения, например четене всеки ден по една глава от Евангелието на Йоан) от материалното към духовното, чувството за глад изчезва заедно с всички останали проблеми, с които физическото тяло напомня за себе си. Томове книги могат да бъдат посветени на тази тема, затова спираме до тук с разглеждането на житния режим. Идеята беше да се даде представа за силата на житената диета и практическата полза, която може да бъде извлечена – за повдигане на съзнанието от нивото на тамас (тъмнина) и раджас (активност, страст) към сатва (светлина и лъчезарност).
Повече по темата: http://xermes.blog.bg/hobi/2011/11/24/jiten-rejim-i-trite-systoianiia-sattva-rajas-tamas.856219

Лимец или Лимец?
Еднозърнестият лимец (Triticum monococcum L.) е най-древният вид от групата на покритите или несъщински пшеници, произлизащ от дивото растение (Тriticum baeoticum Boiss.), и не е променил своята генетична структура спрямо своя див предшественик. Има данни за произхода му от преди 17000 години.. Защо се смята, че еднозърнестият лимец превъзхожда по качества и генетична стабилност останалите видове? Той е дошъл от там, откъдето са дошли първите хора и е останал непроменим и неизличим диплоид с първичен хромозомен набор от седем хромозомни двойки (2n=14)! И толкова. Нищо друго, нищо по-различно! Каквото е в овъглените земни пластове от Неолита, в египетските пирамиди и край стените на древната Троя, същото е в тракийските могили и в нивите днес.
Спелтата обаче е хибрид произлязъл от фермерските ниви. Култивирана след хибридизацията на emmer или durum пшеница с див вид диплоидно житно растение (Aegilops cylindrica). Няма да се спирам на и без това добрите и качества, но не мога да не изтъкна, че еднозърнестия лимец (Triticum monococcum L.) я превъзхожда.
Той е жилав диплоид, расте върху бедни почви, в груб климат и не изисква торове, малко вода и никакви пестициди. Той заема 11 месеца, за да расте, засят през септември се събира през август. Производителността е ниска, тъй като не е имало изкуствена селекция (150 до 200 кг. на декар в зависимост от почвата и климата). Зърното е с трудноотделяща се покривна люспа, отделянето и представлява сериозно предизивикателство за обикновения фермер. Теглото на люспата е съизмеримо с теглото на самото зърно. От 100кг се получават 50 кг. изчистен лимец в най-идеалния случай.

Хранителна стойност
Богат на въглехидрати, белтъчини, мазнини, той е с висока хранителна стойност зърнена култура. 100гр. лимец осигуряват достатъчно протеини за един ден. Той съдържа два пъти повече ненаситени мазнини от пшеницата и благодарение на влакната си е много смилаем. Той съдържа много малко глутен и той е твърде различен от глутена в хибридната пшеница. Съществуват сведения, че при поне 70% от хората с глутенова непоносимост не предизвиква алергични реакции, поради това има едно неправилно схващане , че лимеца не притежава никакъв глутен. Той е много богат на минерали - 4 пъти повече магнезий в сравнение с кафявия ориз, 5 пъти повече фосфор отколкото соята. Неговите протеини съдържат 8 вида амино-киселини включително и лизин, което рядко се среща в зърнени култури.

Изчерпателна систематизирана информация за житния режим: http://www.jitenrejim.bratstvoto.net/faq/all_print.php?prog=1&lang=bg&layout=def

 

 


You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Юни 2024
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02