Имболк

1-2 февруари

Един от четирите основни друидски огнени празници!!!

 

Честит ви Имболк:)

Имболк (1-2 февруари) е празникът на пречистващия пламък в деня, когато слънцето е в най-ниската си точка, по средата между зимното слънцестоене и пролетното равноденствие. Това е времето, през което Майката се възражда отново като Дева. Древният празник се отбелязва в началото на февруари, а по-късно християнската църква прави опит да го заличи чрез празника Сретение Господне.

Имболк е времето, когато през зимните студове започват да се появяват първите признаци на приближаващата пролет, първите признаци на това, че Годишното Колело в своето движение е започнало да приближава към топлината и обновлението, към увеличаването на дневната светлина и прехода към пролетта.

Имболк е първият от трите пролетни празници в календара на друидите (заедно с Албан Херуин, 21 март и Белтейн, 1 май). Зимата все още е сковала здраво земята, но продължителността на деня постепенно нараства.

Бригид, пази огъня си, тази нощ е твоя.

Доскоро плътно усуканата спирала по време на зимното слънцестоене започва да се развива, слънчевият бог разтваря ръце за прегръдка към пролетта и докосва земята с все още плахите си бледи лъчи.

Имболк е времето на тройната богиня Бригид, майката на всички богове, покровителка на ковачите, поетите и лечителите. Тя е богинята на Земята, млечнобялото й сияние таи в себе си скритата огнена сила на спящия в недрата й дракон. Като ковачите, и тя е повелителка на алхимията. Снегът и студът изгарят пръстите ни с бял огън. Стихиите на богинята – Огънят и Водата – служат за изковаването и закаляването на стоманата.

Бригит е господарката на свещения вътрешен живот и е в пълната си власт по време на въздушния знак Водолей. От огнения дъх на дракона на богинята лъхва повей за нов живот през събуждащата се пролет.

Имболк е тясно свързан със свещения огън, който пречиства земята и поддържа плодородието, както и с пробуждането на слънцето от зимния сън. В този ден се извършват обреди, свързани с прогнозирането на бъдеще, реколта и сватбени гадания. Имболк е ден на пречистването. Прието е човек да се мие, да полива с вода кучетата и домашните животни, да почиства дома си до блясък, да оставя за през цялата нощ горяща свещ.

***

Още за Имболк

“Както се увеличава светлината, така се усилва студът”

Имболк е един от най-важните празници в келтския календар. Успешният предстоящ селскостопански сезон е бил много важен за келтите. Когато зимните запаси от храна са намалявали, ритуалите на Имболк са се правели, за да впрегнат божествената eнeргия, която да осигури стабилни запаси от храна до жътва шест месеца по-късно.

Като много от келтските празници, честванията на Имболк са съсредоточени около паленето на огньове. Огънят е може би най-важен за този празник, тъй като това е също и денят на Бригит (позната също като Брайд, Брид) – Богинята на огъня, изцелението и плодородието. Брид е дъщеря на Дагда – добрият Бог. Тя е Пазител и Закрилник – тя пази, подпомага и се грижи за плодородието на земята, тъй като земята е източникът и основата на живота.

Имболк също е и огнен празник, в който светлината на огъня има съществена роля. Палят се възможно най-много свещи, за да символизират идването на новата светлина. Паленето на огньове ознаменува нарастващата сила на Слънцето през следващите месеци.

Имболк е специален празник за паганистите. Като хора, които са дълбоко свързани с това, което се случва в природата, те знаят, че в студа, както и в топлината, има сила, смърт и живот.

Смята се, че човешките действия са най-добри, когато отразяват действията на природата, така че, когато светът бавно се събужда за действие, е време да обърнем внимание на дребните неща, които сме пренебрегвали през забързаната година. Ритуалите и дейностите могат да включват правене на свещи, засаждане на пролетни цветя, четене на поезия и разказване на истории.

Имболк е време за възраждане, обновяване, осве-жаване, пречистване, изчистване на старото и под-готовка за новото, “пролетно почистване”, подготовка за пролетта, нова надежда, ново израстване, ново начало. Агнетата се раждат по това време.

По време на ритуала за Имболк има обичай да се излива мляко или сметана върху земята. Това се прави като дар в замяна на плодовитостта и щедростта на земята към хората (завръщането на пролетта).

 

Символи: свещи, булка, животни, които живеят в земята, житни кукли, слънчеви колела.

Билки и аромати: вечнозелени растения, върба, розмарин, детелина, копър.

Масла: жасмин, кайсия, карамфил, грах, маслина, нероли.

Камъни: гранат, хелиотроп, рубин.

Цветове: бяло, светло зелено, жълто, розово.

Животни: овца, агне, коза, животни, които живеят в земята, дракон, елен.

Храна: млечни продукти (козе сирене, мляко), семена, зародиши, торти, кейкове, питие от разбито яйце със захар, мляко и бира/вино, свинско месо, сушени плодове.

Чай: лайка, червена детелина, розмарин, къпина.

Богини: Всички девствени богини, всички огне-ни богини, Бригид, Атар, Арани, Гая, Фебруа, Блейз, Лусина, Веста, Селена, Атина, Ану, Арианрод, Арахна.

Богове: Огнени богове, Баник, Купидон, Есус, Пакс, Думузи, Фебруус, Браги, Дайничи, Трусто.

 

Какво да направим за празника: пролетно почистване, изчистете вашите сечива и инструменти и пречистете душата си, подгответе си нов проект.

Подходящи храни за този ден са млечните, тъй като това е времето, когато се раждат агнетата. Ястия с подквасена сметана са добре дошли.

Пикантни и пълноценни храни в чест на Слънцето са също в хармония с празника. Всички ястия, приготвени с пипер, лук, праз лук, дребен лук и чесън са подходящи. Подправени вина и ястия със стафиди – всички храни, символизиращи Слънцето, също са традиционни.

Димитър Тонин

 

Още за нас:

Мистичен Пътешественик във Фейсбук

Издателство Шамбала

Шамбала Езотеричен център

Шамбала Електронни книги


You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Април 2024
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02