Животните на Силата

Димитър Тонин

Идеята за Животните на силата е общоприета във всички култури. При племенните култури се избира тотем за племето, тотем за клана, към който принадлежиш, и друг за рода, в който си роден. В САЩ, а и в други страни, племенния и клановия тотем все още съществуват, въпреки че се възприема по малко по-различен начин.

Съществуват също така тотеми на различни култури, които сме възприели, като клубове и обществени кръгове, към който принадлежим, като напр. Благотворителния и закрилящ орден на лосовете и Клуба на лъвовете.

Специфични тотеми могат да се видят и при организирания спорт, като тяхното име е най-вече при имената на отборите, напр. Чикаго Булс (Биковете от Чикаго), Атланта фалконс (Соколите на Атланта).

Другият вид Животно на Силата или Тотем е това, което е лично за индивида. Тези тотеми са духове-покровители, които ни помагат в ежедневния живот. Всеки има такъв тотем. Дори и днес повечето родители дават специално защитно животно на силата на децата си, като казват на детето, че това животно на силата ще го пред-пазва през нощта. Те не осъзнават, че правят точно това, като дават плюшеното мече на детето си.

Ние често несъзнателно разпознаваме животното на силата на някого и използваме изрази, които показват това.

ШАМАНИЗЪМ

Първото нещо, което един бъдещ шаман трябва да направи, е да се научи да пътува в другите светове, след това да намери своя тотем или животно на силата. Това е необходимо, за да може да започне дългият процес на обучаването.

Животните на силата обикновено са отражение на нашата най-дълбока същност и също представляват качествата, от които имаме нужда в този свят, но които често са скрити или неясни. Една грешка, която хората често правят е да са неудовлетворени, когато открият, че тяхното животно на силата е не от дивите, като мишката например. Склонни сме да мислим, че мишката не е много силна, че е кротка и страхлива. Това, което забравяме, е че духовете не се ограничават с физическата реалност и, че размерът няма значение. Вашето животно на силата може да е малко мишле, но когато имате нужда, това мишле ще промени размера и поведението си адекватно на ситуацията.

Няма нищо кротко и безобидно в една двуметрова мишка! Вашето животно на силата (за разлика от това на рода, клана или племето ви) може да се променя много пъти в живота ви, в зависимост от нуждите ви. Ако се чувствате обезсърчени, вашето животно се е отдалечило от вас и трябва да бъде върнато обратно или да му се намери заместител.

Когато направите първото си шаманско пътуване е възможно да срещнете духове, които да ви се представят като вашия тотем или животно на силата. Ако вече познавате вашия дух, той може да ви поздрави и да ви даде допълнителни сили. Всички бозайници и птици са положителни духове. Вашето животно на силата също може да е митично животно, като еднорога или пегаса, или дори някое, което не съществува в митовете и легендите.

БИЗОН – учи ни на молитва и изобилие. Бизонът ни учи, че истинското благополучие идва когато сме благодарни за това, което имаме и когато живеем в хармония и любов с всички други същества. Можем да заявим открито какво искаме в този живот и бизонът ни напомня за това. Когато бизонът се появи в живота ни, вселената ни предоставя възможността за изобилие и богатство: обърнете му внимание!

 

БОБЪР – той е строителят. Бобрите работят в сътрудничество за построяването на дома си. Той ни учи, че можем да създаваме и осъществяваме по-лесно всичко, когато всички ценим талантите на другия и работим заедно в хармония. Обърнете внимание на меч-тите си и направете така, че те да се сбъднат.

 

БРОНЕНОСЕЦ – поставяне на граници. Броненосецът, който като се свие на топка става абсолютно брониран и защитен от атаки, ни учи как съзнателно да определим нашите емоционални и физически граници. Да носим нашето предпазно средство с нас и да го използваме, когато това е необходимо.

 

ВИДРА – женска енергия. Видрата е възприемчива, игрива, не-способна на завист и ревност. Когато и мъжете и жените започнат да изразяват качествата на това животно, светът ще стане едно изпълнено с радост място, където всички ще могат да играят без страх, че ще бъдат наранени или че ще изгубят нещо. Тя ни учи да намираме време да се забавляваме, не само да работим.

 

ВОДНО КОНЧЕ – помага ни да видим отвъд илюзията, като внася светлина, за да можем да видим това, което ни е нужно да, за да направим живота си по-добър. Водното конче се появява тогава, когато сме се подвели и сме повярвали, че ограничеността на физическото ни съществувание не ни дава възможност да израстем и да се променим. Водното конче ни помага да прозрем през илюзиите, които сами сме си създали. То ни напомня да засветим с истинския си блясък, като използваме вътрешната си светлина.

 

ВЪЛК – учи на мъдрост. Въпреки че луната изгрява всяка вечер, вълкът винаги намира да научи нещо ново от нея. Ние също, изследвайки скритите пътища на съзнанието, можем да открием нови истини, които да споделим с останалите от нашия клан, човешката раса.

 

ГАЗЕЛА -  напомня ни да сме будни и нащрек. Газелата, като потенциална вечеря за големите котки, е уязвима и поради това е винаги нащрек за това, какво се случва около нея. Тъй като леопардът може да тича по-бързо от нея, газелата е развила способността пъргаво да се втурва насам-натам, като по този начин избягва от стремителния устрем на леопарда, който тича в права линия. Тя ни учи, че ако сме нащрек и използваме способностите си, можем да се чувстваме комфортно в своята уязвимост.

 

ГАРВАН – учи ни на почтеност и да се отнасяме с другите така, както бихме искали да се отнасят с нас. Гарванът ни учи да се опознаем отвъд пределите на едноизмерното мислене и закони. Той внася магия в живота ни. Това животно ни учи да ценим много-бройните измерения на реалността и на нас самите и да се научим да се доверяваме на интуицията си и цялостната си личност. Магията е навсякъде, където е гарванът. Той носи посланието, че магията в нашия свят е жива и тя ни е дадена, за да я използваме, да създадем един нов свят.

 

ГЕПАРД – учи ни на бързина и концентрация. За разлика от другите котки, които дебнат дивеча и след това нападат неочаквано плячката си, гепардът, който е най-бързото четирикрако животно, подгонва плячката си. Техният урок за нас е да постигаме целите си с бързина и концентрация. Когато се чувстваме в застой, гепардът ни помага да се задействаме. Ако се движим с голяма скорост, но без посока, енергията на гепарда ни помага да се фокусираме върху целите си и да намерим най-прекия начин да ги постигнем.

 

ГУЩЕР - мечтател. В сънищата си ние си представяме бъдещето по различен начин и избираме това, което искаме да материализираме. Гущерът ни учи на това, колко е важно да уважаваме и помним сънищата си, като прилагаме в реалния живот послания та, които получаваме в тях.

 

ГЪЛЪБ – напомня ни колко важен е мирът. Мирът, символизиран от гълъба, е най-дълбокият. Той успокоява мислите и грижите ни, и ни позволява да намерим обновление в тишината на ума. В тези моменти на покой, ние сме способни да оценим простите неща, които са ни дадени. Той ни напомня, че каквото и да се случва в живота ни, пред нас винаги има нови възможности.

 

ДЕЛФИН – носи ни мъдростта на земята. Делфинът ни учи, че ако се настроим към ритмите и моделите на природата, можем да се научим истински да общуваме с мъдростта на Всичко, Което Е и да споделяме тази мъдрост с другите. Също да се научим да дишаме, защото ние често забравяме да дишаме дълбоко и пълно. Помнете, че да дишаш означава да живееш.

 

ЕЛЕН – нежност и безусловна любов. Силата на елена е в безусловната любов. Само любовта към нас самите и към другите може да стопи границите, които ни пречат да осъзнаем целостта. Бъдете нежни с другите и със себе си.

 

ЖАБА – носи изцеление. Както водата пречиства изсъхналата земя и й възвръща живота, така жабата може да пречисти всякакви физически и душевни енергии, които ни пречат да бъдем в хармония и покой, и  ни помага да възстановим отново способността си да се самолекуваме на всички нива. Тя е символ на това да разпознаеш собствената си сила да се адаптираш и да използваш звука и природата, за да промениш живота си.

 

ЖИРАФ – учи ни на добре обоснована далновидност. Жирафът е най-високото животно – може да бъде висок 18 фута, а вратът му може да достигне 7 фута. Колкото и тромаво и непохватно да ни изглежда това животно, неговото тегло е добре разпределено и той е уязвим само когато се наведе да пие вода. Жирафът ни учи да гледаме на живота си по начин, който е едновременно земен и отворен, и че в желанието си да израснем духовно винаги трябва да си спомняме, че сме физически същества.

 

ЗАЕК – помага да преодолеете страха. Символизира също плодородието и новия живот. Колкото повече се фокусираме върху страховете си, толкова повече ги привличаме. Заекът ни учи да привличаме към нас изобилие, любов, здраве и топла и суха бърлога. Заекът се жертва, за да могат другите да живеят.

 

ЗЕБРА – учи ни на красотата на индивидуалността. Отличителните шарки на зебрата служат като защитна дегизировка срещу хищниците, които често не могат да изберат едно животно от стадото. За членовете на стадото, мотивите на райето, което е уникално за всяка зебра, имат обратния ефект за идентифициране на една зебра. Затова това животно ни помага едновременно да запазим своята индивидуалност в групата и ни помага да подкрепяме другите в нашата общност. Друго духовно значение на райетата е интегрирането на противоположностите, което ни помага да видим дълбоката истина.

 

ЗМИЯ – захвърляне на мина-лото и промяна на бъдещето, прераждане. Както змията захвърля кожата си, така ние можем да захвърлим илюзиите и ограниченията си, за да използваме напълно жизнените си сили и желанието си да постигнем цялостност. Змията олицетворява прехода на живо-та ни от един към друг етап.

 

КАНАДСКА ГЪСКА – напомня ни за Свещения кръговрат, за циклите на живота и за семейството. Миграцията на канадските гъски бележи преходите на Великия кръговрат на годината и ни напомня за свещеността на циклите в нашия живот. Можем да се поучим също от колективното поведение на сътрудничество на тези птици, които никога не изоставят болен или ранен член от ятото си, и които знаят кога да поемат водачеството и кога да по-търсят помощ и напътствие и кога да следват. Патицата също е за пътуване до далечни места, за това да се освободиш от едно място, за да продължиш по пътя на живота си, за да оцелееш. Ако сте зациклили в старите си модели, гъската може да ви помогне да излезете от тях.

 

КАНАРЧЕ – олицетворява силата на музиката, гласа и песента. Канарчето ни учи как да използваме силата на музиката, за да се свържем с вселената. Ние сме склонни да забравяме колко могъща може да бъде музиката, тя може да промени мозъчните ни вълни и да ни въведе в раз-лични медитативни състояния, особено за тези от нас, които не можем сами да накараме ума си да утихне.

 

КАТЕРИЦА – учи ни да събираме и да се готвим за бъдещето. Катерицата, приготвяйки се за зимата, събира само това, което й е необходимо. Това животно ни учи да се откажем не само от предметите, но и от негативните убеждения, които ограничават доверието ни в любовта и изобилието.

 

КИТ – пазителят на историята. Чрез ритъма и мотивите на звука китът ни учи да чуваме вътрешния си глас, да сме във връзка с нашата истина и така да узнаем мъдростта и да усетим ударите на сърцето на вселената.

 

КОЙОТ – той е играчът. Кога-то започнем да възприемаме живота прекалено сериозно, идва койотът, за да ни научи да се надсмиваме над себе си. Той задейства кармичните сили, като ни напомня, че както се отнасяме с другите, така ще се отнасят и с нас. Учи ни да балансираме мъдростта и знанието с чувство за хумор, за да е добър животът ни.

 

КОЛИБРИ – радост, любов и красота. Колибрито леко се носи през света, разпространявайки посланието си за радост и красота, като ни учи да ценим чудото и магията на ежедневието. То ни учи как да живеем в радост и мир.

 

КОН – пътуване, свобода и лична сила. Личната ни сила е наш слуга, за да не злоупотребяват с нас, да не ни мамят и да не я държим само за себе си. Когато споделяме силата си с другите и ги учим как да подхранват тяхната собствена сила, нашето пътуване става по-бързо и по-забавно. Конят ни учи да пътуваме към нови посоки и да открием собствената си сила и свобода. В келтската традиция богинята-кон направлява жизнения цикъл на раждането, смъртта, живота след смъртта и прераждането. Така че като работим с Коня, това ни дава възможност да се чувстваме комфортно с всички аспекти на този цикъл.

 

КОСТЕНУРКА – учи ни на значението на Земята. Като следваме примера на костенурката, ние можем да се научим да се заземяваме в подхранващата и закриляща енергия на земята и да течем с нейната енергия така, че това да ни осигури постигане на целите ни. Тя също ни учи кога да се отдръпнем, да се върнем у дома и да потърсим сила и закрила там.

 

КОТКА – въвежда ни в целостта и действа като духовна връзка между човешките същества и вселената. Свързва ни с магията, мистерията и това да сме независими. Котката – същество, което съчетава в себе си висока степен на чувствителност с дълбоко психична и духовна природа, ни учи, че физическият и духовният свят не са отделни светове, а са едно. Внимавайте, когато котката ви не си пада по някого – вие не искате да имате нищо общо с такъв човек.

 

КУЧЕТА – закрила, дружба, вярност. Когато кучето дойде в живота ни, то е за да ни научи да бъдем съпричастни към другите, да сме лоялни и да ги закриляме.

 

ЛЕБЕД – учи ни да ходим с достойнство и грация. Лебедът ни учи да се доверим на благородството на нашето същество, защо-то то работи не само на физически, но и на духовен план и ни кара да се наслаждаваме на даровете на физическото ни тяло и на интуитивния ни ум.

 

ЛИСИЦА – дава ни способността да се замаскираме. Учи ни да използваме инстинктите и творческата си енергия. Когато се научим да се дистанцираме от това, което ни заобикаля, и да наблюдаваме с всичките си сетива, ще можем да предугаждаме и създаваме бъдещето такова, каквото го искаме.

 

ЛОС – издръжливост и сила. Той ни учи как най-пълноценно да използваме енергията си, като ни помага да не поемаме повече отколкото е нужно, за да успеем, и да издържим по избрания от нас път докато постигнем целите си. Помага ни за себеуважение. Също ни учи на магията на живота и смъртта. Лосът представлява изразяването на радостта от постигнатото, но в дух на споделяне, роден от разбирането, че радостта е заразна. Учи ни как да изследваме нови дълбини на осъзнаване в себе си и обкръжението ни.

 

ЛЪВ – дава ни смелостта да направим правилния избор. Лъвът символизира астрологическия знак на Лъва, който управлява сърцето. Смелостта идва от сърцето и от чувството за лична сила и авторитет, което ни дава възможност да насочим силата си в съответствие с духа си. Човек, които искрено действа от сърцето, е лидер, способен да постига целите си и да насърчава другите за същото. Лъвът също ни учи да изразяваме това, в което вярваме или да “ревем”, когато се чувстваме застрашени по някакъв начин.

 

МЕЧКА – учи ни на самонаблюдение и самоанализ. Мечката ни учи да отиваме навътре в себе си, за да осмислим опитността си да открием, че отговорите на всичките ни въпроси се съдържат в нас. Ние сме най-добрият си учител. Извадете това, което сте открили в себе си, на повърхността и го споделете с другите.

 

МИЕЩА МЕЧКА – сръчност, ловкост и дегизиране. Въпреки, че маската на миещата мечка често се асоциира с нейния така наречен бандитизъм (за нея се знае, че отваря вратите на къщите, за да търси храна), тя има по-дълбока символика. Тя ни учи, че никой от нас не е съвсем това, което изглежда дори и на себе си, че в живота си можем да сменим няколко самоличности. Това животно ни помага да приемем и да се освободим от многото роли, които играем.

 

МИШКА – осъзнаване, внимание към детайлите. Мишката ни учи да обръщаме внимание на малките детайли, които можем да изпуснем в лудия си устрем да видим голямата картина, и ни напомня да не пропуснем очевидното.

 

ОРЕЛ – смелост и дух. Орелът лети безстрашно, като свързва небето и земята и ни учи да се изправим смело срещу страха си от неизвестното, за да можем да полетим толкова високо, колкото радостта на сърцето може да ни заведе. Да намерим истинската си емоционална същност и да я използваме, за да преоткрием детето в себе си и да събудим едно по-висше чувство на творчество, духовност, сила и изцеление.

 

ПАУН – индивидуална красота и цялостност. Тази птица, почитана по цял свят заради красотата на перата си, се асоциира и с възкресението. На нас тя може да ни помогне да захвърлим старите и посивели пера на миналото и да заявим красотата на истинската си природа. Така паунът ни помага да увеличим самоувереността и само-уважението си.

 

ПАЯК – учи ни как да плетем живота си. Така както паякът плете мрежата си, така ние плетем нашата реалност. Това животно ни помага да помним, че ние сме създателите на нашия живот. Когато паякът се появи в живота ви, помислете за това да записвате мислите си, да разкажете историята си.

 

ПЕПЕРУДА – трансформация. Пеперудата безстрашно напуска сигурността на своя пашкул, за да се срещне с един нов свят в нова форма, като разперва неизползваните си още крила, за да полети. Тя е мощен символ за всеки, който очаква или е в процес на голяма промяна. Тя внася цвят и радост в живота ни, учи ни да танцуваме от радост, докато правим тези промени в живота си, които преобразяват нас и живота ни.

 

ПРИЛЕП – за прераждане, обновяване. Шаманът предприема преживяване на ритуална смърт, в което се среща със страховете си и се преражда обновен, без да се идентифицира с тях. Прилепът ни учи да се освобождаваме от страха и от моделите, които ни пречат да израснем. Ново начало, доверявайки се на инстинктите си, прилепът е мощно изцелително средство.

 

ПУЙКА – споделяне на даровете и урожая. Другото име на пуйката е земен орел. Пуйката съчетава духовността с даровете, които земята ни дава, за да ги използваме да направим живота си по-добър.

 

ПУМА – свързва ни с личната ни сила. Когато пумата се появи в живота ни, време е да научим за силата, издръжливостта и как да използваме способностите, с които сме дарени от духовете. Да се научим да бъдем само-уверени. Учи ни как да ръководим другите. Да сме верни на себе си, да не позволяваме нито на страха от поемане на отговорност, нито на завистта и несигурността на другите да ни отклонят от пътя. Това е истинският лидер.

 

САЛАМАНДЪР - трансформация и дегизиране. Това животно ни помага да се свържем с мистерията на земята и да се почувстваме заземени в настоящия момент. Някои саламандри са сухоземни, други са водни, но в магическата традиция Саламандърът се свързва и с елемента на огъня.

 

СКУНКС – носи ни усещане за самоуважение. Когато се приемем на-пълно такива, каквито сме и се научим да изразяваме себе си без его, ние привличаме тези, които споделят пътя ни и отблъскваме тези, които не го споделят. Скунксът ни учи как да из-градим добра представа за собствения си аз. Той ни носи повече чувственост от духовна, сексуална и психична гледна точка.

 

СЛОН – може да ни научи на силата на нежността, отдадеността, както и на общуването и взаимоотношенията. Те са дълбоко отдадени на всички същества, с които са свързани, силни са, когато се налага да защитават другите и са нежни в грижите си за тях. Способността на слоновете да общуват телепатично може да ни научи как истински да слушаме другите.

 

СОВА – носи ни мъдрост, учи ни на мистерията на магията, как да виждаме в нощта. Совата, нощният ловец, има способността да вижда това, което другите често изпускат да видят. Талантът на това животно е, че не може да бъде заблудено от външната форма и винаги открива истината отвън външното проявление.

 

СЬОМГА – упорство. Сьомгата пътува към крайната си цел, независимо от всички трудности по пътя си към сливането с божественото. Енергията на това животно ни помага да станем по-мъдри, за да намерим смисъла и целта на живота си и да вървим с упорство по духовния си път. Сьомгата не би оцеляла като вид, ако не беше упорита и не приемаше предизвикателствата на живота, така че и ние трябва да продължим нататък независимо от трудностите и препятствията по пътя си.

 

ТИГЪР – да сме фокусирани, да живеем сега. Тигърът е една от най-силните големи котки. Самотен ловец, той символизира премахването на всички неща, които разсейват ума, и фокусирането в настоящия момент. Така тигърът е способен да призове всичките си способности, за да постигне успех.

 

ТЮЛЕН – помага ни да слушаме вътрешния си глас, да използваме въображението и творческите си заложби. Тюленът ни напомня за връзката ни с нашите дълбоки вътрешни ритми, чувства и знаене, символизирани от морето. Когато се страхуваме да не се удавим в тези дълбини, тюленът ни припомня как да плуваме.

 

ХИПОПОТАМ – емоционално пречистване. Хипопотамът, който в египетската и африканска традиция се смята за свещено животно, е вторият най-голям сухоземен бозайник на земя-та. Името му означава “воден кон” и той прекарва по-голямата част от деня във водата. Това животно, което е доста солидно от физическа гледна точка, ни помага да се заземим и да разрешим емоционалните си проблеми (силата на водата).

 

ЧЕРВЕНОШИЙКА – учи ни на израстване и обновление. Като много от птиците, червеношийките са много добри родители и един от аспектите на това животно на силата е способността да израснеш в истинска зрялост. Това с асоциира и с традиционната връзка на червеношийката с пролетта. Това е сезонът на обновлението, а когато се отърсим от миналото (голяма част от което идва от детската ни опитност), ние сме обновени и сме способни да се грижим за себе си и за другите.

 

ШИМПАНЗЕ – напомня ни да живеем в хармония. В еволюционната стълбица шимпанзетата са близки до човека и енергията на тези животни може да ни помогне да възобновим простотата, която носи радост в живота ни. Шимпанзето ни възвръща нашата игривост, любопитство и себеизява. Те ни учат как да живеем в общност и как да бъдем част от групата и семейството, като се грижим един за друг.

 

ЯЗОВЕЦ – за използване на корените, минералите, растенията и билките. Когато в живота ни се появи язовецът, трябва да се обърнем към тези неща, които природата може да ни предложи да ни помогнат да се излекуваме. Става въпрос за това да извадим нашите вътрешни способности да направим промени в живота си. Да сме фокусирани в целта.

 

ЯСТРЕБ - Вестителят. Той ни учи на силата на виденията и покровителството. Той зорко пази малките в гнездото си. Той ни учи да се грижим за семейството и за себе си. Ястребът ни учи да сме наблюдателни и да внимаваме за това, което бихме могли да пропуснем. Това може да е талант, който не използваме, дар, за който не сме благодарили, или послание от духовете. Ястребът има остро зрение. Той ни напомня да си отворим очите и да видим това, което е там, за да ни напътства.

 

***

Проведени събития (архив):

Подземен куполен храм Гърло

Крепост-светилище Душинци и Ерулски манастир

Светилище на Асклепий Лименос край Сливница

Мистично пътешествие Странджа 2014

Изследвания:

Светилища, храмове, гробници, крепости в Софийска област

Светилища, гробници, крепости в Трънския край

Мистичната Странджа


You have no rights to post comments


Популярни

Долмени

Долмени

Долмени

Анкета
Ще присъствате ли на курса
Ще присъствате ли на курса
Избери поне един отговор!

Календар 1

Юни 2024
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар 2

Shambhala-2014-3

Vivamus-2

Inti-2

Rhythm-Space-2

Shambhala-Esoteric-Centre-2

Hatori-store3

Mystic-Traveller02